Вода у селу Стапари неисправна за пиће, појавила се бактерија 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Вода у селу Стапари неисправна за пиће, појавила се бактерија
Trenutno na sajtu: 321       |       Podeli:
01.07.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – Мештани села Стапари у близини Ужица већ данима имају проблем са водоснабдевањем.

Након испитивања потврђено је присуство бактерије Ешерихије коли, па је на житеље овог места апеловано да воду не користе док се бактерија не изолује. На водовод Поникве - Стапари прикључено је преко 500 домаћинстава која се сада водом снабдевају уз помоћ цистерне која једном дневно обалази овај крај.

„Температуре су превисоке, па је без воде још теже. Купујемо бидон  и сипамо у флаше из цистерне. Неколико последњих дана рекли су нам да није за пиће, а не користимо је ни у техничке сврхе“, рекла је за РИНУ мештанка села Стапари.

Директор ЈКП „Водовод” у Ужицу, Душко Љујић, истиче да је водовод Поникве - Стапари сеоски, па као такав није у надлежности овог јавног предузећа и не управља се тим системом.

„Појава бактерија у води у сеоским водоводима, који немају системску дезинфекцију воде и прераду је врло честа. Када је евидентиран проблем у Стапарима, људи из МЗ контактирали су ЈКП `Водовод`, препоручена им је уградња хлоринатора, уређаја за хлорисање воде чиме ће се значајно повећати квалитет, али опет то није гарант за квалитет свих 365 дана у години, јер се не може све санирати само хлором. У процесу је набавка хлоринатора, и испоручиоци су већ долазили на извориште Ћосића врело”, казао је Љујић.

У Западној Србији могуће рестрикције воде

Муке са водоснабдевањем имају и мештани Пријепља, а ЈКП “Лим” апеловало је на грађане, да воду троше одговорно и рационално, односно само за пиће и хигијенске потребе.

„Потрошња воде је знатно повећана, нарочито после 17:00 часова када је  забележена велика нерационална потрошња воде и њено ненаменско трошење за заливање травнатих и бетонских површина, док корисници у високим зонама остају без воде“, саопштили су из овог јавног предузећа.

Неколико дана раније и Јавно предузеће “Рзав” које са водом снабдева Ариље, Пожегу, Лучане, Чачак и Горњи Милановац, апеловало је да се вода са градских водовода не користи за заливање усева, прање аутомобила и слично, јер ће уколико се то настави рестрикције  воде бити неминовне.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.553 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)