Фантастично откриће археолога из Чачка у дворишту Народног музеја 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Фантастично откриће археолога из Чачка у дворишту Народног музеја
Trenutno na sajtu: 465       |       Podeli:
12.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Архитектура старих Римљана у самом центру Чачка оставља без даха, а након терми
Фото: РИНА

које су пронађене пре више од пола века археолози Народног музеја дошли су до нових, фантастичних открића. У дворишту ове установе пронађени су остаци грађевине која се простирала на скоро 500 квадрата, али и предмети из свакодневног живота из доба 4. и 5. века.

„Налази који смо пронашли показују да је у то време на објектима било стакла на прозорима и грејања, пронађена је и сребрна игла која је служила у медицинске сврхе. Објекти су имали подно грејање, а да ли је било у приватној или јавној функцији то ћемо накнадно истражити”, изјавила је за РИНУ др Катарина Дмитровић, археолог народног музеја у Чачку.

Додатно изненађење за археологе било је то што су око пронађене грађевине били и бедеми који су поприлично добро очувани и дебели око два метра.

„Ови проналасци дају нам основ да дугорично планирамо тематска истраживања читавог дворишта које би постало археолошки локалитет. Непосредни организатор и руловодилац радова на истраживању је Народни музеј у Чачку, а средства предвиђена за археолошке радове издвојена су из буџета града Чачка и износе шест милиона динара”, рекла је Делфина Рајић директорка Народног музеја у Чачку.

Прва фаза ових археолошких ископовања трајала је до јула, а тада је чак у дворишту музеја пронађено и заостало оружје из новије историје. Истраживања на овом локалитету биће настављена и у наредном периоду.

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak muzej iskopavanja arheologija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.751.742 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)