Спортско-рекреативни центар пример доброг пословања  


Спортско-рекреативни центар пример доброг пословања
10.07.2017 17:06 | 0 коментар(а)Горњи Милановац - Чланови Општинског већа донели су Закључак о утврђивању предлога Одлуке о изради Плана детаљне регулације "Мост на реци Јасеници",

на државном путу II А реда бр.152 и упутило га Скупштини на разматрање и усвајање. Према речима председника општине Горњи Милановац, Дејана Ковачевића, реконструкцијом пута Рудник - Топола указала се потреба за изградњом новог моста на реци Јасеници, како би пут имао бољу проходност и како би се вожња учинила безбеднијом.

Једногласно су усвојене и тачке дневног реда у вези са Општинском управом - Правилник о изменама и допунама Правилника о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи и Општинском правобранилаштву и Решење о давању сагласности на измене финансијског плана директног буџетског корисника - Општинска управа за 2017. годину - (друга измена).

Вршилац дужности директора ЈКП "Горњи Милановац" Иван Лазић, представио је Извештај о пословању ЈКП "Горњи Милановац" за 2016. годину, који су већници једногласно усвојили.

"ЈКП Горњи Милановац има више од 99 милиона динара потраживања од физичких лица, а укупно са потраживањима од правних лица та цифра је много већа и износи негде око 153 милиона динара. То су велика средства и сигурно ће се одразити на ликвидност овог предузећа. Ми смо у протеклом периоду суфинансирали неколико пројеката ЈКП, када је у питању изградња објеката инфраструктуре, било да је у питању нова канализациона мрежа или је у питању водовод ка Руднику, санација депоније Вујан, куповина возила и слично, што ЈКП из свог пословања није могло да финансира. Оно што јесте проблем, то је чињеница да смо имали финансијске извештаје, који нам сваке године говоре о добити јавног предузећа и да се на ту добит плаћа ПДВ, а са друге стране имамо огромна потраживања која су преко 45 одсто ненаплатива и просто се поставља питање што се та ненаплатива потраживања преносе из године у годину и зашто она нису на адекватан начин санирана у претходном периоду. Зашто су се уопште налазила у билансима ЈКП са једне стране, а са друге стране је на сва звона и кроз медије ишла прича да ЈКП послује профитабилно, да је то најбоље јавно предузеће у Србији и слично", каже Ковачевић.

Према његовим речима, у наредном периоду остаје да се утврди тачно стање, да се позову сви одговорни који су били од Надзорног одбора до бившег руководства ЈКП, да се види где су настали пропусти, како је могуће да се толико дугује и како је могуће да толико има ненаплативих потраживања.

"Сви знамо да услуге које наплаћује ЈКП и дугови застаревају за годину дана и уколико се на адекватан начин и у року од годину дана не поднесу тужбе према тим корисницима који не плаћају своје обавезе, долази до тога да таква потраживања никада неће моћи да се наплате ни судским путем. Остаје нам да добијемо следећи извештај у коме ћемо тачно имати наведене мере које руководство планира да предузме како не би дозволили да ЈКП случајно доспе у неке проблеме. Општина Горњи Милановац ће и даље учествовати у суфинансирању пројеката које ради ЈКП и све оно што је у програму за 2017. годину ми ћемо као оснивач испунити", рекао Ковачевић.

Фото: Општина Горњи Милановац

Већници су донели Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката из области јавног информисања на територији општине Горњи Милановац у 2017. години.

Такође, усвојен је и Закључак о прихватању предлога Решења о укидању добра у општој употреби - некатегорисаног пута на к.п. бр.1384/2 КО Неваде и проглашењу добра у општој употреби на к.п.бр802/2 и 804/3 КО Неваде и Закључак о прихватању допуна Ценовника услуга и радова у Јавном предузећу за изградњу општине Горњи Милановац.
Оба документа су упућена Скупштини општине на разматрање и усвајање.

Општинско веће је, након образложења вршиоца дужности директора Установе "Спортско-рекреативни центар" Предрага Марковића, усвојило Решење о давању сагласности на шестомесечни извештај о пословању Установе "Спортско-рекреативни центар" Горњи Милановац за период 01.01.2017-01.06.2017. године.

"Један леп пример рада је Установа "Спортско-рекреативни центар", који је од ове године задужен за организацију рада базена. Да базен као јавно купалиште може бити профитабилна категорија добили смо потврду из извештаја где је за неких седам, осам дана рада базена у јуну месецу, остварен приход преко 800.000 динара, што нам указује да је дневни приход од улазница преко 100.000 динара. Морам да напоменем да смо у претходном периоду, у претходних неколико година, исти објекат базена давали у закуп и да смо као цену закупнине имали 100.000 динара за целу сезону. Зашто је неко одредио цену од 100.000 динара за целу купалишну сезону, то је наравно питање за раније руководство општине Горњи Милановац. Показали смо да, иако је ове године уложено 3,3 милиона динара у реконструкцију малог базена и филтер станице, смо добили сигурно најквалитетнију воду у овом делу Србије, јер смо ми једини и ушли у реконструкцију филтер посторојења и са таквим улагањима је базен исплатив. Очекујемо да ове године вратимо ту комплетну инвестицију од 3,3 милиона динара, а не заборавите да се та реконструкција ради једном у 20 година и да у наредених 20 година нећемо имати потребе ни за реконструкцијом малог базена, ни за реконструкцијом филтер станице - тако да се показује да једна јавна установа може домаћински да послује. У наредном периоду ћемо ући у пројекат енергетски ефикасне хале Бреза, вероватно са соларним панелима постављеним на крову хале, како би смањили свакодневне издатке за енергију. Доградњом Анекса хале Бреза, за који очекујемо да се заврши до краја ове године, то је улагање од скоро 39.000.000 динара од Министарства омладине и спорта, и да са тим добијемо једну функционалну халу која неће много коштати у енергетском смислу, а заузврат ће сви спортски клубови добити термине по знатно повољнијим и нижим ценама", истакао је Ковачевић.

Већници су дали сагласност и на Закључак о усвајању Записника Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа и напада паса луталица, са седнице Комисије од 03.07.2017. године, Решење о увећању апропријације, Решење о промени апропријације и на Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве.

Глас западне Србије

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 85.769.194 посета
Тренутно на сајту: 263 посетилац(a)