Девет година од разорног земљотреса у Краљеву: Град обновљен уз помоћ државе и донатора 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Девет година од разорног земљотреса у Краљеву: Град обновљен уз помоћ државе и донатора
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
03.11.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Два сата иза поноћи на данашњи дан 2010. године, Краљево је погодио земљотрес јачине 5,4 Рихтера.

У својој породичној кући у приградском насељу Грдица животе су изгубили Синиша и Наталија Сташић, више од стотину људи је повређено, а оштећено је око 15.000 кућа, стамбених и пословниг зграда и других објеката у приватној и државној својини.

У акцији ,,Краљево под кровом“ Владе Републике Србије и Координационог тела за обнову, на чијем је челу био Милан Марковић,тадашњи министар за локалну самоправу,за годину дана саниране су 32 школе,саграђене 463 монтажне куће,исплаћене надокнаде за штету за поправку 11.500 кућа са мањим и 1.500 кућа са већим оштећењима.У санацију и комплетну реконструкцију Интернистичког блока Опште болнице ,,Студеница“ уложено је 100 милиона динара.

Од дражаве 2,7 милијарди динара помоћи

Од државе Краљево је добило 2,7 милијарди динара и у материјалу око 550 милиона динара. Значајна помоћ у новцу,грађевинском материјалу, опреми, храни, разним средствима,одећи,лековима стигла је и од бројних донатора из земље и света. Солидарност је победила и на примеру Краљева.

У Доситејевој улици у Краљеву, у оквиру пројекта ,,Урбана регенерација Доситејеве“, из кредита Светске банке, чији је гарант Влада Републике Србије, гради се стамбени блок са 362 стана који би трабало да буде завршен до 2023. године где ће се сместити око хиљаду људи. У прву зграду, чија је изградња у току, уселиће се 106 породица.

Једино зграда Завода за јавно здравље још није завршена иако су радови започели пре пет година.

ГЗС / Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zemljotres kraljevo godisnjica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.281.067 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)