Ево зашто се магистрални пут од Чачка до Златибора назива још и - “прасе штрасе”! 



 

Ево зашто се магистрални пут од Чачка до Златибора назива још и - “прасе штрасе”!
14.04.2019 11:12 | 6 коментар(а)



Чачак – Срби су други на свету по количини меса које поједу. На бројним манифестацијма у току
Корица хрскава, боја жућкаста и да се лепи за прсте су одлике доброг печења, фото: РИНА

године кроз целу државу, страда омањи сточни фонд, а онда следе породичне прославе и крсне славе, где се додатно омрси брк.

“У Србији било какаво весеље не може да прође без прасета. Али и кад се тугује, на сахранама и задушницама исто мора на трпези бити прасе, или јагње”, каже Миле Јелић чувени чачански печењар.

А један град у Србији ипак предњачи по броју печењара, а то је – Чачак. Овде се налази преко 100 печењара у којима се служи прасетина или јагњетина, што овај град чини престоницом доброг залогаја. А чачанско печење је посебно из више разлога.

“Искључиво га печемо на дрва у турским пећима и то месу даје посебан укус. Битно је и какво је прасе, па не сме да буде ни много масно, ни мршаво”, прича Владан Јанковић чије печење је надалеко познато.

 Владан Јанковић, печењар, фото: РИНА

Сваки залогај треба да задовољи високе стандарде гурмана и познаваоце доброг печења.

“Корица треба да буде хрскава, месо вруће, да се лепи за прсте и да буде жућкасте боје. Такво је најбоље”, рекао је редовни гост печењара у Чачку, Радоје Поповић.

Килограм прасећег печења је око 1100, а јагњећег око 1600 динара. У печењарама кажу да је свако доба дана добро за печење, а меру одређује апетит госта.

“Велики број Чачана долази код нас на доручак. Али и Кинези и Руси не пропуштају да пробају печење. Странци некад по особи наруче и до килограм, ми им кажемо да је то много. Али често се дешава да у тањирима ништа не остане”, прича Никола Маринковић ситуације које се дешавају у “Печењари код Брана”.

РИНА

Никола Маринковић, фото: РИНА

 

 











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prase pecenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (6)

  • Ich      | 15.Apr 2019.08:23 h

    Nije reklama ali u Mladenovcu pečenje kida... Ovde Baralić i Rapo
  • Dejan      | 14.Apr 2019.22:07 h

    Za mene je najbolje pečenje u pečenjari kod"Rapa" u Trbušanima. Stalno vruće i uvek sveže i dobra usluga.
  • Slobo      | 14.Apr 2019.20:18 h

    Jesi probo kod Lavica u Ježevici?
  • Гребић      | 14.Apr 2019.14:36 h

    E moj Kosta ne znas ti sta je pecenje! Kod Dragise svracaju samo neznalice Beogradjani. Samo je izvikan. A necu da reklamiram nikoga da bih ti rekao gde je sve bolje pecenje. Pozdrav
  • Bg      | 14.Apr 2019.13:50 h

    Lepo je svuda al ako cemo pravo i iskreno broj jedan je Eric pa zatim Baralic...
  • KOSTA      | 14.Apr 2019.12:17 h

    NAJBOLJE PECENJE JE KOD DRAGISE PROVERENO



  •  



























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 66.149.046 посета
    Тренутно на сајту: 29 посетилац(a)