Арсеније из Ужица већ годинама уклања стршљенове, он је ловац на крилате терористе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Арсеније из Ужица већ годинама уклања стршљенове, он је ловац на крилате терористе
Trenutno na sajtu: 742       |       Podeli:
10.06.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - Свима је добро позната изрека "не дирај у осињак", али још је драматичније уколико
Уклањења гнезда стршљенова изузетно захтевна интервенција. фото: РИНА

се нађете у близини великог броја стршњенова. Почетком лета они формирају своја гнезда најчешће испод кровова кућа, помоћних објеката, у оџаку. Међутим, дешавало се да буду виђена и у прозору, ормару, ролетни или чак у кревету. Колико су ови инскети опасни најбоље показује податак да исход може бити фаталан само и од једног уједа.

Aрсеније хаџи Басур надалеко је познат као спретан змијовац, али овај храбри Ужичанин хвата се у коштац и са стршљеновима, уклања њихова гнезда и на тај начин спасава потенцијално угрожене животе, преноси агенција РИНА.

„Сви знамо колико је стршљен опасан инсект, дешавало се да човек умре од уједа једног стршљена, а да раније није био алергичан. Пресудан фактор , при уједу стршљена су место убода и реакција организма у моменту тог уједа", каже Арсеније за РИНУ.

Људи га током летње сезоне у великом броју позивају да их реши великих мука, јер гнездима ових инсеката нико не сме да приђе. За разлику од змија са којим барата голим рукама, кад су у питању стршљенови Арсеније ипак користи опрему.

Храбри Арсенија осим стршљенова хвата и змије, фото: РИНА

„Интервенције уклањања гнезда стршљенова су као „захват терориста“. Отежавајућа околност јесте што оно гнезда формирају на неприступачним местима, па су те интервенције личе на алпинистички подухват, а поготово што је опрема коју облачим изузетно неудобна. Не може се радити у тренерци и патикама, већ у неудобној и тешкој опреми. Видљивост је такође ограничена и због опреме, а и због чињенице што се то већином ради ноћу. Због такве неудобне опреме и велике опасности су те интервенције изузетно исцрпљујуће. Редовно на тим интервенцијама будем знојав као да сам ускочио у воду", рекао је овај Ужичанин.

Он додаје да му понекад ни неудобна опрема не пружа пуну заштиту и да се дешавало да је стршљенови пробију без обзира на квалитет материјала.
„Не бисте могли да поверујете какве дебеле рукавице могу да пробију својом жаоком.. Најбоље би било када бих могао да узмем витешки оклоп, па да идем на стршљенове, али то је немогуће. Ту је, уствари, та највећа опасност , код уклањања гнезда сршљенова. Када пробију опрему и допру до коже. Јер и код људи који нису алергични на убод стршљена може да се деси да у моменту убода постану алергични", истиче Басур.

Имао је много интервенција где их је уклањао са разноразних места, а највише их има испод кровова. Најсложеније су интервенције када стршљенови увуку гнездо у подашчане кровове. Тада мора да сече део крова и око њега се, како каже, направи облак од стршљенова који га нападају. А замислите колико су тек тада опасни када им рушите кућу, а то гнездо је њихова кућа.

„Уклањао сам гнезда разних величина, од величине песнице до величине безмало контејнера на точкиће. Зато је битно нагласити, да ако људи примете око куће или стана постојано врзма око десет стршљенова то је знак да је ту негде у близини гнездо. Што се пре уклони , људи који ту живе се излажу мање опасности. А и боље га је уклонити док је у мањој фази, као песница", каже Арсеније.

Уклањења гнезда стршљенова изузетно захтевна интервенција. фото: РИНА

Напомиље да за разлику од змија где постоји превентива да се не појаве, код стршљенова је то немогуће. Има места где се појављују сваке године и то не може да се промени, а помоћ вам може пружити само Арсеније или људи слични њему које се не плаше хватања у коштац са ови опасним инскетима.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


arsenije strsljenovi gnezda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.033.026 посета
Тренутно на сајту: 742 посетилац(a)