Галеника више не производи хидроксихлорокин 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Галеника више не производи хидроксихлорокин
Trenutno na sajtu: 508       |       Podeli:
28.05.2020 | 0 коментар(а)



Након што је дистрибуирала 372.000 таблета хидроксихлорокина у априлу, Галеника је престала да производи овај лек

и у овом тренутку нема у плану даљу производњу, рекао је у писаној изјави за Данас генерални директор Галенике Ricardo Vian Marques.


Ово је уједно био и одговор на питања Данаса колико је до сада кутија хлорокина произведено у Галеници, колико ће бити произведено у наредном периоду, те да ли ће последње информације о безбедности хидроксихлорокина утицати на даљу производњу овог лека.


„Галеника а.д. Београд је у априлу наменски произвела 372.000 таблета лека хидроскихлорокин за потребе здравственог система Републике Србије, и комплетну количину донирала Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО). Галеника од тада не производи овај лек, и у овом тренутку нема у плану даљу производњу. Увођење лека у терапију је искључиво одговорност лекара који једини имају могућност да одлучују о томе која је најбоља опција за пацијенте о томе како примењивати терапију, рекао је Ricardo Vian Marques за Данас.


Питање о безбедности хидроксихлорокина доспело је у фокус јавности након што је Светска здравствена организација саопштила да ће из своје глобалне студије о лечењу ковид пацијената изоставити хидроксихлорокин.


Претходно је у медицинском часопису Лансет објављена студија у којој се наводи да међу ковид пацијентима који су узимали хидроксихлорокин постоји већи ризик од смрти и срчаних проблема.


На другој страни, СЗО је најавила да ће испитати све податке о безбедности овог антималарика, који је у јавности постао најпознатији као лек за корону.


Како српски протокол за лечење пацијента заражених корона вирусом подразумева и употребу хидроксихлорокина, односно хлорокина, дневни лист Данас покушао је јуче и прекјуче да сазна од Министарства здравља И чланова Кризног штаба да ли ће најновије информације из СЗО утицати на даљу употребу овог лека у терапији особа заражених короном, међутим, одговоре нисмо добили.


Производњу хлорокина у Галеници први је најавио председник Србије Александар Вучић, док су премијерка Ана Брнабић и директорка Републичког завода за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић у априлу рекле да су произведене количине овог лека у Галеници довољне за тренутне потребе, али и за будући могући талас епидемије.

 

ГЗС/Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


galenika lek ne proizvodi hlorokin virus korona

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.221.260 посета
Тренутно на сајту: 509 посетилац(a)