Угашен КУД „Абрашевић” у Ваљеву 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Угашен КУД „Абрашевић” у Ваљеву
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
07.02.2018 | 0 коментар(а)



Ваљево – Културно-уметничко друштво „Абрашевић” Ваљево, бастион аматеризма са традицијом дугом више од једног века, од краја прошле године
Илустрација, КУД ,,Абрашевић" Чачак, фото: ГЗС

више не постоји, угашено је. Претходно, у новембру 2017. Скупштина града донела је одлуку о оснивању Установе културе Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић” Ваљево која би својом делатношћу (музика, уметничке игре, позоришна уметност) требало да „покрије” све оно што су аматери деценијама у КУД „Абрашевић” радили. Тиме се, како је образложено, добија већа гаранција у очувању и неговању културе и традиције које су се до сада одвијале у оквиру КУД „Абрашевић”. Наведено је да оснивање установе „Абрашевић” доноси стабилнију будућност, пре свега када је реч о буџетском финансирању, као и да аматери остају срж те установе и да ће све функционисати као што је било и док је КУД „Абрашевић” радио.

„У оквиру нове установе, кроз континуиран рад и високо професионалан приступ свим видовима културне делатности за које се установа оснива, створиће се основ за њихов даљи раст, како у квалитативном, тако и у квантитативном смислу”, пише и образложењу одлуке. За седиште установе одређена је иста адреса на којој је био и КУД „Абрашевић”, зграда Центра за културу.

Врло брзо по доношењу одлуке било је пуно незадовољних у „Абрашевићу”, а кулминација је најављена одлуком да удружење грађана КУД „Абрашевић” буде угашено. Група револтираних старих чланова ове организације обратила се недавно јавности са ставом да процедура гашења друштва није била спроведена по закону, да је све било и неморалан чин. Чланство није обавештено о гашењу, све је „сваљено на неку децу која и не знају шта су потписала”, тврде ови „абрашевићевци”. Они су покренули три поступка, пред Основним судом у Ваљеву, Агенцијом за привредне регистре и Привредним судом у Ваљеву, којима желе да докажу да је гашење друштва спроведено кршењем низа прописа.

„Абрашевић” је угашен потпуно без процедуре, Конференција аматера која је једини надлежни орган за доношење одлуке о гашењу није се ни састала нити је такву одлуку донела, а пласирање неких потписа уместо тога потпуно је неприхватљиво, навео је адвокат Зоран Јовановић, дугогодишњи члан „Абрашевића”, некадашњи уметнички руководилац у друштву.

– Изузетно је важно коју форму има „Абрашевић”, овим чином гашења више не постоји континуитет имена. Културно-уметнички аматеризам је неодвојив део културе једног друштва, по Закону о култури аматеризам је предвиђен као делатност од општег интереса... – нагласио је Јовановић, додавши да се, за разлику од КУД-а, установа не може бавити аматеризмом, у њој је аматеризам немогућ, јер у установи не може бити чланства.

Дугогодишњи члан КУД „Абрашевић” Бранко Лукић поставио је питање зашто је било толико хитно да се друштво на овај начин угаси, а да се његови чланови при том заобиђу.

– Чули смо низ лажи, манипулација истином, од којих је једна да би „Абрашевић” свакако био угашен и остао на улици да није било овог чина. То апсолутно није тачно – констатовао је Лукић.

Ветеринар Бошко Милић, глумац аматер, својевремено председник „Абрашевића”, сликовито је констатовао да ако је друштво угашено значи да је „криво” и „са много недостатака”. „Абрашевић” је „крив” јер је он исто што и Народно позориште за Београд, „крив” је јер су се из њега афирмисали истакнути уметници, „крив” је јер је окупљао младе и отворио им простор да афирмишу своје уметничке способности, „крив” је зато што је бренд Ваљева, „крив” је због много награда и због тога што је мало коштао овај град..., нагласио је Милић. Он је закључио да је највећа „кривица” „Абрашевића” очито била у томе што је одувек био аполитичан.

Ови чланови некадашњег културно-уметничког друштва у глас тврде да кршење закона и неморал одликују његово гашење и констатују да остаје непознаница шта се догодило са имовином „Абрашевића”. Они сматрају да у целој причи, по свему судећи, има доста личних интереса, не искључују ни постојање кривичног дела.

На предстојећој седници Скупштине града Ваљева заказаној за 9. фебруар требало би да буде усвојен програм рада и именован вршилац дужности директора Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић” за 2018. годину.

Извор: Политика, С. Ћирић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.830.097 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)