Луковић: Број оболелих не опада како смо очекивали, ово је противно свим знањима која имамо о заразним болестима 



 
Луковић: Број оболелих не опада како смо очекивали, ово је противно свим знањима која имамо о заразним болестима
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
26.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Чињеница да од 6. октобра до данас имамо готово континуиран број оболелих у болницама,
Др Михајло Луковић, фото ГЗС

противна је свим знањима која имамо о заразним болестима, никада пад након пика није ишао овако споро, речено је данас након одржаног састанка Радног тима за праћење ширења вируса корона у Чачку.

Руководилац тима др Михајло Луковић истиче да је пад броја оболелих успорен, али да се ипак нада скором стишавању овог епидемиолошког таласа.

„Када је завршен пик овог таласа, 6. октобра, имали смо 150 хоспитализованих, а данас 153. Све цифре стагнирају од тог 6. октобра, и у општој пракси и у Заводу за јавно здравље. још пре десет дана очекивао сам бруталнији пад ових бројева, али то се није десило. Ипак, по искуствима из пандемије, иживљавање вируса траје два месеца. Ако је судити по том искуству, требало би ускоро да уследи тај пад. Никада се још није догодило да након првог пада броја оболелих тај број поново почне да расте” - рекао је за Тањуг др Луковић.

На питање да ли постоји званична статистика о броју вакцинисаних и невакцинисаних у чачанској болници, др Луковић је казао да не сме говорити о званичним подацима због заштите података о грађанима.

„Ти подаци се воде централно, преко регистра у Републичком заводу, због заштите података о грађанима. И ја вам не могу рећи тачне податке. Ниједна вакцина не штити 100 посто. Кинеска вакцина штити 75 од 100 вакцинисаних, тако да ће неко од, на пример, тих 25 завршити у болници. Али могу да вам кажем да је однос броја умрлих отприлике 95 невакцинисаних на 5 вакцинисаних” - објашњава Луковић и додаје да је у овом таласу вакцинисано још четири и по хиљаде људи у Чачку и да је то сигуран пут ка смиривању ситуације.

Поред 153 збринута пацијента заражена корона вирусом на ковид одељењу Опште болнице, све чешће су хоспитализована деца и труднице, наглашава директор Опште болнице у Чачку др Мирослав Сретеновић.

„У чачанској болници је још увек ванредно. Јако је напорно, али се трудимо. Поред континуираног броја оболелих, почело је да се појављује све више заражене и болесне деце. За сада су то биле контролисане и лакше клиничке слике, нисмо имали теже случајеве код деце, надамо се да ће тако и остати. И труднице долазе спорадично. Јуче смо радили царски рез зараженој трудници. Очигледно је да нема заштићених од овог вируса, који је ушао у све слојеве друштва” - закључио је Сретеновић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


korona lukovic tim radni

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.294.449 посета
Тренутно на сајту: 463 посетилац(a)