толеранције на ниске температуре. При крају зимског мировања анализама ће се утврдити оштећења, а најризичније воћне врсте су брескве и кајсије.
Различиите врсте воћака различито су отпорне на ниске зимске температуре, јабуке могу издржати до 35 степени испод нуле, крушке око минус 25, вишња између 20 и 30 степени испод нуле, док орах издржава температуре и до минус 29. За разлику од ових воћних врста, кајсије и брескве нису отпорне на тренутне мразеве и могу настати трајна оштећења.
Саветодавац Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Чачку, Бранко Танасковић истакао је да ова коштичава врста има изузетно лабилно и кратко зимско мировање свега 45 дана.
„Јако је осетљива из периода преласка из вегетације у зимско мировање и обратно када највећу штешу чине позни пролећни мразеви“, рекао је Танасковић.
Осим мразева, јака оштећења настају услед јаког олујног ветра у комбинацији са леденом кишом која прави механичка оштећења као и појава мразопуца који је својствен за каснији период зимског мировања.
Воћне врсте попут јабука, крушака и шљива подносе ниске температуре, док оштећења на бресквама и кајсијама могу се увидети тек након хладног таласа који ће се задржати до средине фебруара. Превентивне мере у воћарству су незаменљиве, а онима који заснивају нове засаде саветује се избор сорти отпорних на нискен температуре и терене где се не задржава хладан ваздух, правилна агротехника и усаглашавање родности са вегетативним потенцијалом.
Глас западне Србије
Опширније можете погледати у прилогу који је емитован у Дневнику западне Србије
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.