Михајловић: Струја ће поскупети и за грађане, увозимо и угаљ 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Михајловић: Струја ће поскупети и за грађане, увозимо и угаљ
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
10.05.2022 | 1 коментар(а)



Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поновила је како очекује да струја за грађане поскупи.

Како је додала, ЕПС и увоз електричне енергије и будући увоз угља плаћа из сопствених средстава.

„Знам да то нимало није популарно, али очекујем да дође до повећања цене струје за грађане, али је Министарство рударства и енергетике припремило и Уредбу о енергетски угроженом купцу која ће помоћи онима који не могу да плате струју, гас или топлотну енергију”, рекла је Михајловић.

Она је рекла да је од 12. децембра 2021. до 20. априла 2022. због „катастрофално лошег управљања ЕПС-ом” та компанија морала да увезе укупно 2.231,6 GWh (гигават-часова) електричне енергије и да је то плаћено 530,7 милиона евра.

„Много смо више изгубили јер је ЕПС пропустио шансу да ове зиме буде извозник по рекордно високим ценама на тржишту, а уместо тога, ЕПС је увозио струју”, рекла је Михајловић.

Додала је да Србија до сада није увозила угаљ, али „због истих разлога због којих је бачена једна хидроелектрана”, Влада је одборила увоз четири милиона тона угља до краја 2023, колико је процењено да ЕПС-у недостаје. Оценила је да ће то бити додатни губитак.

„А ЕПС се финансира од новца којим грађани плаћају струју и кредита, међу којима је доста оних са државним гаранцијама”, рекла је Михајловић.

Додала је да је корекција цена најављена када је речено да током ове грејне сезоне неће бити поскупљења струје, а та сезона је прошла и сада морају да се направе „нове калкулације”.

Нова цена струје мора да буде усклађена са свим параметрима и одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане.

Према њеним речима, треба да се направи јасан и транспарентан план у шта ће ЕПС уложити новац од поскупљења струје.

С изградњом нових капацитета за производњу електричне енергије морају, како је рекла, сви да уче како да више штеде струју и да се рационално понашају. Она је оценила да Србију чека зима која неће бити нимало лака и због тога „морамо већ сада почети да се припремамо”.

Михајловић је рекла да о томе прича у свакој прилици, а да су је, због залагања за обновљиве изворе, називали „зеленим џихадистом”.

Нова Економија/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


STRUJA EPS ZORANA MIHAJLOVIC MIHAJLOVIC MINISTARKA ENERGETIKE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • ZOXX

    Da je Điki na vlasti uvozili bi struju đabaka sa Mauricijusa



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.496.285 посета
    Тренутно на сајту: 445 посетилац(a)