На протестима у Црној Гори повређени и малолетници: Полиција бацала сузавац и шок бомбе, привођења у Подгорици, Никшићу, Пљевљима 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На протестима у Црној Гори повређени и малолетници: Полиција бацала сузавац и шок бомбе, привођења у Подгорици, Никшићу, Пљевљима
Trenutno na sajtu: 431       |       Podeli:
14.05.2020 | 0 коментар(а)



После одбијања жалбе да владика будимљанско - никшићки Јоаникије и осморица свештеника Српске православне цркве

буду пуштени из притвора, велики број грађана Црне Горе изашао је улице у знак протеста.

На протестима који трају већ неколико сати има повређених полицајаца, грађана, али и малолетника. У окршају са грађанима који протестују полиција је користила сузавац и пендреке. Према информацијама које за "Блиц" преносе свештеници Епархије будимљанско-никшићке, полиција се обрачунавала и са грађанима који су се случајно затекли у близини протеста. Повреде доњих екстремитета тако је задобила старија жена која је стајала у реду испред апотеке.

„За сада немамо све информације о повређенима у неколико градова Црне Горе, али је полиција била најбруталнија у Никшићу и Пљевљима. Најмање 10 грађана је повређено у Никшићу”, каже за „Блиц” свештеник Епархије будимљанско-никшићке.

Међу повређенима је и малолетник стар 16 година.

„Дечак је повређен, јер је узвикивао да не да светиње. Испрскан је бибер-спрејом по очима и разбијена му је доња усна. Прво је приведен, а потом га је отац са једним службеником МУП-а одвезао у Ургентни центар”, каже за „Блиц" свештеник из Епархије будимљанско-никшићке.

Грађани су се раније вечерас окупили испред Центра безбедности Никшић након што је Веско Пејак позван на информативни разговор, пишу "Вијести". Полиција је вечерас бацила сузавац током протестне шетње у Никшићу.
Координатор партије Алтернатива, Никшићанин Веско Пејак, позван је вечерас на информативни разговор у Центар безбедности Никшић, због статуса на друштвеној мрежи Фејсбук, у којем је раније данас казао да ће у 18 сати бити испред ЦБ Никшић, да искаже револт због хапшења свештених лица. Грађани гађају полицију камењем и скандирају. Полиција је разбила грађане на групе.
Пејак се појавио сам, да би му се убрзо придружило јос десетак углавном младих особа. Испред ЦБ Никшић се потом окупио већи број грађана. Окупљени су скандирали „Не дамо светиње", „Пустите владику" и певали „Устала је Црна Гора. светиња се бранит мора".

Полиција је привела и новинара „Вечерњих новости" Велишу Кадића, који је снимао док их је фоторепортер „Дана" Жељко Шапурић упозоравао да је реч о новинару.
Грађани су се окупили у центру Берана, одакле су се Улицом Милоша Малишића упутили према згради полиције. Они на том месту узвикују "не дамо владику". Пред зградом Центра безбедности налазе се појачане полицијске снаге.
Вечерас је након 20 сати у Будви организована мирна протестна шетња, због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника СПЦ. Грађани су се окупили испред Старог града и потом кренули у протестну шетњу ка згради Општине. Грађани узвикују „Не дамо светиње" и "Не дамо владику". На скупу су присутни и инспектори у цивилу.
Сузавац у Пљевљима, повређено неколико полицајаца

Вечерас се у Пљевљима окупио велики број грађана који су на улице изашли у знак револта због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и више свештеника СПЦ.
Грађани су били окупљени у главној градској улици у Пљевљима, и скандирали „не дамо светиње".
Полиција је на окупљене грађане, међу којима се налазио и велики број деце, испалила сузавац, а један део грађана одговорио је каменицама.
Неколико полицајаца је повређено јер су погођени каменицама.

Мања група грађана и даље се налази у суседној улици.
У Пљевљима је тренутно мирно.

Полиција: Грађани напали наше службенике, бацали камење, флаше и пиротехничка средства

Из Управе полиције је саопштено да је вечерас у Пљевљима дошло до инцидента у којем су окупљени грађани напали полицијске службенике и у њиховом правцу бацали каменице, стаклене флаше и пиротехничка средства, те тако угрожавали животе службеника Управе полиције.
Саопштено је да су два службеника Центра безбедности Пљевља су повређена.

„У Улици краља Петра дошло је до окупљања већег броја грађана супротно наредби Министарства здравља о забрани јавних окупљања. Након више упозорења и наређења службеника полиције окупљена маса се оглушила о наређења и у правцу полицијских службеника почела да баца камење, стаклене флаше и пиротехничка средства. Полиција је употребила средство принуде – сузавац и окупљени грађани се разилазе. Велики број окупљених је био маскиран и млађе животне доби. У току је привођење више лица одговорних за инциденте али и даље полицијске мере и радње на идентификовању и процесуирању свих лица", саопштено је из полиције.
Чак 22 службеника Управе полиције повређено је у нередима у Никшићу, а полиција је привела десетине изгредника и код једне групе пронашла нож, бодеж и секиру у градском парку. "Вијестима" је у врху Управе полиције речено да су полицајци махом задобили лакше телесне повреде, због чега су затражили лекарску помоћ у тамошњој болници и Дому здравља.

„Маса, коју је по процени полиције чинило око 400 грађана, је дошла на кружни ток и блокирала саобраћај. Полицијски службеници су издали више упозорења и наређења о које се маса оглушила и одбила да се разиђе. Након тога они су каменицама засули службенике Управе полиције. Повређено је више службеника полиције којима се тренутно указује лекарска помоћ а у инцидентима су оштећена и службена возила и опрема", саопштила је Управа полиције.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PROTESTI CRNA GORA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.283.113 посета
Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)