ГМО свиње одобрене за исхрану у САД 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
ГМО свиње одобрене за исхрану у САД
Trenutno na sajtu: 626       |       Podeli:
18.12.2020 | 0 коментар(а)



Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је „патент“ генетски модификованих свиња, за исхрану, али и за „узгој“ у медицинске сврхе.
ГМО свиње одобрене за исхрану у САД, Фото:Илустрација ГЗС

ГМО свиње могле би да се користе за обезбеђивање органа и ткива за трансплантацију, или за производњу меса које је безбедно за људе са алергијама на месо.

„Одобрење животињског биотехнолошког производа за храну и као потенцијални извор за биомедицинску употребу представља огромну прекретницу за науку„, рекао је комесар ФДА Стивен М. Хан у саопштењу за штампу.

Свиње се зову „ГалСафе“ свиње јер им недостаје молекул који се назива алфа-гал шец́ер, који може изазвати алергијске реакције.

Алфа-гал шец́ер налази се код многих сисара, али обично не и код људи. Међутим, Алфа-гал синдром (АГС) узрокује озбиљну алергију на месо, а може се деси након уједа крпеља.

ФДА је утврдила да су свињски производи ГалСафе безбедни за исхрану опште популације.

Осим што би користиле за исхрану, од њих би могли и да се праве лекови попут хепарина, уобичајеног разређивача крви произведеног из животињског ткива. ГалСафе сој такође може бити користан у трансплантацији органа, јер алфа-гал шец́ер може бити узрок одбацивања органа. Безбедност ових организама у потенцијалним трансплантацијама није проверена, па су потребна даља истраживања.

Ово није први пут да ФДА одобрава генетски модификоване животиње.

ФДА је 2009. одобрила генетски измењене козе, а 2015. године и пилиће који су се користили у производњи лекова, али свиње ГалСафе означавају први пут да је ФДА одобрила генетски измењену животињу и за људску и за медицинску употребу.

 

 

 

 ГЗС / Нова економија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gmo ishrana svinje sad amerika

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.186.790 посета
Тренутно на сајту: 627 посетилац(a)