ГМО свиње могле би да се користе за обезбеђивање органа и ткива за трансплантацију, или за производњу меса које је безбедно за људе са алергијама на месо.
„Одобрење животињског биотехнолошког производа за храну и као потенцијални извор за биомедицинску употребу представља огромну прекретницу за науку„, рекао је комесар ФДА Стивен М. Хан у саопштењу за штампу.
Свиње се зову „ГалСафе“ свиње јер им недостаје молекул који се назива алфа-гал шец́ер, који може изазвати алергијске реакције.
Алфа-гал шец́ер налази се код многих сисара, али обично не и код људи. Међутим, Алфа-гал синдром (АГС) узрокује озбиљну алергију на месо, а може се деси након уједа крпеља.
ФДА је утврдила да су свињски производи ГалСафе безбедни за исхрану опште популације.
Осим што би користиле за исхрану, од њих би могли и да се праве лекови попут хепарина, уобичајеног разређивача крви произведеног из животињског ткива. ГалСафе сој такође може бити користан у трансплантацији органа, јер алфа-гал шец́ер може бити узрок одбацивања органа. Безбедност ових организама у потенцијалним трансплантацијама није проверена, па су потребна даља истраживања.
Ово није први пут да ФДА одобрава генетски модификоване животиње.
ФДА је 2009. одобрила генетски измењене козе, а 2015. године и пилиће који су се користили у производњи лекова, али свиње ГалСафе означавају први пут да је ФДА одобрила генетски измењену животињу и за људску и за медицинску употребу.
ГЗС / Нова економија