Постали власници скоро половине Златара, након судске одлуке 


Danas smena sunca i obIaka i bez kiše, od petka sledi toplije vreme              Otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu 27.aprila              Popadić: Pravnica Dragana Golubović novi vd direktora JKP Lim              Pokrenuta inicijativa za oslobađanje od naplate takse za ulazak u NP Tara svih vozila sa užičkim tablicama              Vučić: Ispunili smo teške obaveze iz Briselskog sporazuma, 11 godina ZSO nije ni na vidiku             

 
Постали власници скоро половине Златара, након судске одлуке
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
07.11.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Решењем Агенције за рестутуцију, потомцима бивших трговаца враћено је 745
Панорама Златара, фото: ГЗС

хектара шума на територији општине Нова Варош и десетак хектара на делу који припада Пријепољу, а шумари кажу да се ради о најлепшим деловима планине, према Воденој пољани и Голом брду.

Скоро пола Златара је опет у поседу породице Борисављевић.

Борисављевићи се надају да ће им бити враћена и друга имовина коју им је одузела послератна власт. Само на Златару поседовали су око 1.000 хектара смрчеве шуме и ливада које су, како тврде, њихови преци још 1745. године купили од Турака за 25 врећица злата и 2.000 волова.

Поступајући по поднетим захтевима, Агенција за реституцију - Подручна јединица Крагујевац вратила је у натуралном облику законским наследницима бивших сувласника, покојних Његоша, Виде и Страхиње Борисављевић, укупно 320 хектара шумског земљишта у Катастарској општини Дрмановићи.

Враћена шума била је у државном власништву, са правом коришћења ЈП ’’Србијашуме’’ и као такво ово земљиште је било подобно за враћање у натуралном облику.

Такође, законским наследницима бившег власника покојног Душана Борисављевића из Нове Вароши враћени су њихови законски наследни удели на шумском земљишту које захвата укупну површину од 425 хектара, такође у Катастарској општини Дрмановићи - каже Слободан Маријан, помоћник директора Подручне јединице Крагујевац.

Потомци Борисављевића, данас разасути широм света, нису једини којима је у овом делу Србије враћена имовина одузета након Другог светског рата.

Према подацима Агенције за реституцију, само на територији општине Нова Варош бившим власницима је враћено укупно 884,2 хектара шуме и 131 квадратни метар неизграђеног грађевинског земљишта.

Враћено је и укупно 116,6 хектара пољопривредног земљишта, међу којима је и девет хектара у Штиткову, који су својевремено одузети сада покојном свештенику Чедомиру Чакаревићу.

Србија данас / ГЗС

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZLATAR RESTITUCIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.713.158 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)