Поносни на српског патријарха Гаврила и војводу Бојовића 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Поносни на српског патријарха Гаврила и војводу Бојовића
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
08.10.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Културно-историјска баштина увачког дела Старог Влаха од недавно се налази

"на длану" и у туристичким мапама. На Јавору се налази и споменик јунаку мајору Михаилу Илићу.

Белези знаменитих личности Старог Влаха - патријарха Гаврила Рашковића у манастиру Дубница у Божетићима, мајора Илића на Јавору и војводе Петра Бојовића у Новој Вароши, осим што чувају успомену на славне претке и подсећају млађе нараштаје на међаше времена, последњих година незаобилазни су и на туристичким мапама, у каталозима и турама оних који организују ходочашћа и посете у овом крају.

"Од пет проспеката које припрема Туристичко-спортски центар "Златар", један је намењен културно-историјском наслеђу", подсећа директор Роса Јаковљевић и најављује да ће баштина увачког дела Старог Влаха бити "на длану".

Камена скулптура патријарха Гаврила Рашковића (1595-1659) дочекује посетиоце у његовој задужбини, манастиру Дубница у нововарошком селу Божетићи, обновљеном пре десетак година. Белег је рад недавно преминулог вајара, Златиборца Владана Митровића.

Ниједна завичајна читанка или запис о историји и земљопису краја не изоставља обелиск испод Василијиног врха, највећег виса на Јавору. Овде је, крај Карађорђева шанца и пута Нова Варош - Ивањица, још 1907. године, прилозима народа, подигнут споменик у славу и част мајора Илића и јунака Јаворског рата (1876-1878).

Одбивши наредбу о повлачењу у долину Моравице пред надмоћним Турцима и организујући одбрану природних тврђава - Чемернице и Мучња, а затим са исуканом сабљом пред војницима кренувши на шанац, командант Друге ужичке бригаде мајор Михаило Илић (1844-1876), Јагодинац, у 32. години је ушао у легенду и песму.

Ретко ко од посетилаца Нове Вароши пропусти прилику да боравак не овековечи фотографијом испред споменика војводи Петру Бојовићу (1853-1945), на градском тргу који носи име учесника шест ослободилачких ратова Србије и команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта, родом из села Мишевићи, на Златару.

Скулптура патријарха Гаврила Рашковића, рад Владана Митровића, фото: Д. Гагричић

Уз проспекте у штампаном издању на неколико језика, али и у електронској верзији на порталима, у Новој Вароши се надају да ће град ускоро добити професионалне туристичке водиче, па ће цркве брвнаре и многобројни римски и други споменици изронити из заборава, а посете Завичајном музеју бити бројније.

Војвода у бронзи

Белег војводи Бојовићу, једном од најзнаменитијих Старовлашана, откривен је 52 године после његове смрти, на Видовдан 1997. године. Скулптура висока 2,7 метара рад је београдског вајара Миодрага Живковића, а бронзу су даровали ливци Бора.

Пећки патријарх

Пећки патријарх Гаврило Рашковић знаменита је личност српске историје и духовности 17. века. Родом из лозе кнезова Рашковића, у суседном Штиткову, подизао је и обнављао манастире и цркве (Ковиље, Дубницу, Штитково), даровао књиге и драгоцености, утврђивао огњишта вере и писмености у Старом Влаху. Боравио је у Русији у тајној мисији ослобађања балканских народа од турске власти, па је обешен у Бруси 1659. године. СПЦ га је прогласила за светитеља.

 

Новости, Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.139.939 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)