Студентски парламент ВШТСС против припајања са ФТН 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Студентски парламент ВШТСС против припајања са ФТН
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
08.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренуло је реформу високог образовања у Србији.
Фото: ГЗС

Под том реформом подразумева се да све високе школе у Србији постану Академије, односно да у сваком делу наше земље постоји Академија која групише приближно од две до пет високих школа.

Првим предлозима Министарства одлучено је да се оформи Академија Западна Србија, чи би центар био у граду Ужицу, а Академију би чиниле високе школе из Ужица, Чачка, и две школе из Шапца.На тај предлог све школе су дале своја мишљења па је тако и Висока школа техничких струковних студија из Чачка послала допис Министарству у коме је речено да се слажемо са формирањем Академија, али да је наш предлог да центар буде у Чачку а не у Ужицу.

Неки од наведених разлога су били постигнути резултати школе, такође Висока школе из Чачка је најстарија школа у овом делу Србије (1960), географски положај, путна инфраструктура, привредно окружење, број становника, постојеће високошколске установе у Чачку и други фактори, где опредељују Чачак за седиште Академије и дају му предност у односу на Ужице. Школа је изнела мишљење да жели спајање школа у Академије , а само предлог да буде центар у Чачку.

Након поднетих мишљења Министарство је послало нови документ у коме се тражи став школе по питању припајања ВШТСС-а са Факултетом техничких наука у Чачку. Према мишљењу Савету школе ово је био „експеримент“ у образовању. Напомињемо да је Виша техничка школа (данашња ВШТСС) настала 1960 године, и да је од кадра тих професора 1975 године основан Педагошко технички факултет (данашњи ФТН). Гледајући дугу историју школе, сетили смо се сличне статусне промене у периоду од 1979-1988 када су ове две установе биле заједно и да тих 9 година није било успешно, па се 1988 године школа одвојила и наставила са радом као пре, али је тада изгубила велики део просторија, лабораторија, наставног кадра, итд.

Пуних 15 година је школи било потребно да се опорави, доведе наставни кадар из привреде и отвори нове студијске програме. Сумирајући све наведено одлука школе је да не прихвата стајање уз припајање Високе школе техничких струковних студија из Чачка са Факултетом техничких наука у Чачку.

Kао што је познато, академско и струковно образовање, као две одвојене категорије чине јединствен систем високог образовања у Републици Србији и велики је ризик да се обједине, као образовна делатност у оквиру једне Високошколске установе која се бави искључиво академским образовањем.

Припајањем уз спајање Високе школе техничких струковних студија из Чачка са Факултетом техничких наука у Чачку, гаси се једна школа која треба да прослави јубиларних 60 година постојања.

За све запослене школе, а поготову за студенте ово је био велики удар. Због свих дешавања Удружење студената – Студентски парламент Високе школе техничких струковних студија је направило састанак студената свих студијских програма и свих година, где се донета једногласна одлука која гласи да се студенти ВШТСС-а противе припајању са Факултетом техничких наука.

Студентски парламент је проследио писма Председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, Председници Владе Републике Србије, госпођи Ани Брнабић, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, министру Младену Шарчевићу и осталим представницима, са постављеним питањем: „Зашто су све високе школе у Србији постале чланице Академије, а једнино је наша школа припојена факултету (односно ФТН-у Чачак)?“ Студенте интересује због чега се одустало од уласка Високе школе техничких струковних студија из Чачка у Академију Западна Србија?

И студенти траже пријем код представника Министарства да им се образложе постављена питања. 

Студирамо школу са традицијом од 59 година и најстарију школу на простору Западне Србије. Током 59 година успешног рада, Школа је изњедрила скоро 7.000 инжењера различитих профила. Ове године у прву годину је уписано преко 200 студената, док је тренутни број активних студената око 700. Школа има добар наставни кадар и добро развијену стратегију струковног образовања, где се тежи подстицању примене дуалног образовања. Kао таква, велики је конкурент на тржишту и студенти наше школе веома брзо налазе посао по завршетку школовања, и што је најважније остају у нашој земљи.

Најважније питање је, због чега се тежи гашењу овакве институције?

Циљ школе је остати на путу струковних студија, због тога је неприхватљиво спајати Високу школу техничких струковних студија са Факултетом техничких наука, као институцију са академским образовањем. Студенти не желе да се припоје факултету техничких наука, већ захтевају припајање са чланицама Академије Западна Србија, како је и било предвиђено.

Уколико студенти не добију одговоре биће приморани да започну штрајк.

С обзиром да на прослеђена писма још увек чекамо одговоре, представници студената су се обратили и кабинету Председника Републике Србије.


Студенти Високе школе техничких струковних студија и даље настављају своје студирање у својој Високој школи техничких струковних студија у Чачку и противе се припајању са Факултетом техничких наука у Чачку, докле год не добију одговоре из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


visoka strucna ckola cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.903.930 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)