Римски мост у Куманици незаштићено културно добро 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Римски мост у Куманици незаштићено културно добро
Trenutno na sajtu: 574       |       Podeli:
12.11.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - Средњовековни “Римски мост” у селу Куманица, који спаја обале реке Моравице,

све више је угрожен од утицаја зуба времена. Лева страна стуба на узводној страни, гледано са пута који води за Глеђицу је већ видно оштећена од последица бујичних вода које испирају малтер. Неколико камених блокова се већ покренуло на делу којим се мост спаја са самом обалом, па прети опасност да се отисну у реку, што би додатно нарушило конструкцијску стабилност овог изузетно важног споменика културе, који успут, није ни заштићен од стране надлежних институција.

Да би се спречило сливање атмосферских вода са поменутог асфалтног пута који пролази тик уз мост, постављени су ивичњаци висине десетак центиметара, али се на лицу места стиче утисак да њихова ширина од пар метара није довољна да воду која се скупља приликом кишних падавина одведе на безбедније одстојање од стубова моста. Приликом недавних поправки банкина пута које је однела бујица, насута је и обала реке узводно, али ће ризлу и камен прве веће кише поново однети у корито реке.

Римски мост и данас изгледа божанствено у свој својој раскоши, уклопљен у амбијент као да га је сама природа ту исклесала а не људска рука, пре више стотина година. Рестауриран је осамдесетих година прошлог века, уз контролу Завода за заштиту споменика културе из Краљева, али му очигледно треба нова интервенција како би остао оно што данас јесте, сведочанство минулих времена.

Звучи невероватно, али трећи по старости културноисторијски споменик на подручју општине Ивањица, после манастира Ковиље и Придворица, није вреднован као културно добро од посебног значаја.

У локалној самоуправи кажу да су свесни пропуста који је учињен у претходном периоду, те да интензивно раде на прикупљању потребне документације за отпочињање процедуре проглашења овог моста за споменик културе. За услове хитне санације и конзервације обратиће се Заводу за заштиту споменика из Краљева, ЈВП “Србијаводе” на чијем земљишту се налази мост, али и управи Парка природе Голија коме ово подручје припада.

Римски мост у Куманици налази се на седамнаестом километру југозападно од Ивањице, у правцу према планини Голији у близини једне старе запуштене воденице поточаре. Камени мост преко горњег тока реке Моравице, налази се на средњовековном путу, који је из Ивањице, преко Међуречја, водио преко села Братљева, на простор данашње Рашке области.

У памћењу становника овог краја мост постоји под називом „Римски мост”, премда у њему изгледа нема ничег римског. Озбиљнијих истраживања у том погледу није било, међутим постоји могућност да је он саграђен на темељима моста из римског времена. Поготово ако се зна да су се овим крајевима пружали трговачки каравани, који су водили чак до Дубровника.

Уско корито планинске реке Моравице премошћено је једним сводом полукружног облика, који се својим опорцима и упорњацима, преко не баш изражених обалних стубова ослања на стеновите обале реке. За конструкцију моста коришћени су глинени шкриљци, којих у непосредној близини има у изобиљу. Мањи део чеоног зида, уз чела сводова, озидан је крупним ломљеним каменом, добро изчивијаним уз чело свода. Местимично има неправилних комада облутака. Због коришћења различитих материјала, претпоставља се да је мост прављен у више периода.

На узводној страни моста, на десном обалном стубу, постоје остаци неправилно изведеног кљуна, неке врсте заштитног зида, који је имао задатак да велике воде Моравице усмери испод свода и на тај начин заштити вертикални крилни зид моста. Опорци свода заједно са паралелним крилним зидовима чине обалне стубове моста.

Ширина моста је 2,40 метара а то је истовремено и ширина коловоза. Укупна дужина моста са стубовима је око 14 метара, величина лучног отвора је 6,72, а висина око 4 метра. Данас овај мост користе само пешаци, а око њега се гранају брдски путељци од којих један води за село Ерчеге.

Немогуће је утврдити ко је и када подигао овај мост у селу Куманици, али је несумњиво то вешто творена и лепа грађевина, необично витких и складних линија. Припада типу лепших турских мостова. Отвор овог моста сличан је једином очуваном отвору на мосту преко реке Увац. Судећи по његовој техници, он би могао бити грађен у исто време кад и мостови у Призрену, што значи у 15. веку.

 

Инфо лига / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica rimski most zastita

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.185.363 посета
Тренутно на сајту: 574 посетилац(a)