Гуча се одужује чувеном Ники Стојићу, једна улица у престоници трубе носиће његово име 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Гуча се одужује чувеном Ники Стојићу, једна улица у престоници трубе носиће његово име
Trenutno na sajtu: 315       |       Podeli:
17.10.2021 | 1 коментар(а)



Лучани - Пре пола века први пут је одржан Сабор трубача у Гучи и од локалне постао манифестација за коју је чуо читав свет.
Гуча се одужује чувеном Ники Стојићу, једна улица у престоници трубе носиће његово име, фото: РИНА

 Један од њених оснивача Никола Ника Стојић преминуо је прошле године, али свакако је да је овај Драгачевац заувек оставио дубок траг у историји тог дела Србије. Преминуо је прошле године, а сада Удружења „Наше Драгачево” и „Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева”прикупила су 400 потписа и покренула иницијативу да део улице Богдана Капелана у Гучи понесе његово име.

 

Први потписник ове иницијативе је познати драгачевски књижевник, истраживач и сликар Јовиша Славковић, најбољи пријатељ и дугогодишњи најближи сарадник почившег Нике Стојића.

 

„Сматрамо да је ово само један од начина да се Гуча и Драгачево одуже на достојан начин свом великану који је цео свој живот и стваралаштво посветио родном крају и чије непроазно дело живи вечно. Надамо се да ће одборници Скупштине општине Лучани имати разумевања за поднету иницијативу и исту брзо усвојити”, наводи се у саопштењу ова два идружења.

 

 

Ника Стојић рођен је 4. фебруара 1930. Основну школу завршио је у родној Гучи, а Гимназију у Чачку, преживљавајући ратне страхоте и нацистичку окупацију. 

 

 

Студије српског језика и књижевности завршио је на београдском универзитету. Радни век проводи у Гучи као професор и директор у Основној школи у Гучи, те као директор Дома културе у Гучи. Са неколицином културним прегалаца, као млад интелектуалац покреће далеке 1961. године манифестацију Драгачевски Сабор трубача у Гучи.

 

 

"Био је изузетно плодан аутор, који је потписао преко 70 књига поезије, прича, монографија, лексикона, а као сарадник писао је за десетина часописа и новина, те рецензија за друге ауторе. Поред књижевности бавио се склуптуром и вајањем. Признат и поштован широм Србије и бивше Југославије, а вољен од својих комшија Гучана и свих Драгачеваца", написали су чланови удружења у саопштењу.

 

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Ulica guca stojic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Rade

    Podrzavam ideju. I to da bude ulica koja polazi od ukrstanja sa glavnom ulicom i ide prema platou ispred hotela. Ulica u kojoj se nalazi Muzej trube, Dom kulture a i u kojoj se Nika i stanovao.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.923.624 посета
    Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)