Самарица као породични посао 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Самарица као породични посао
Trenutno na sajtu: 403       |       Podeli:
13.01.2018 | 0 коментар(а)



Мионица - Весна Грбовић из Мратишића код Мионице пример је економски снажне жене у пољопривреди.

Са сином Милованом и супругом Гораном води породичну фирму за најтежи посао у шумарству, сечу и изношење огревног дрвета до шумског пута.

"Водим рачуна о финансијама, о уплатама пореза, о исплатама радника, о прављењу рачуна у Шумској управу у Ваљеву, припремање документације за тендер и ја лично је попуњавам, успешно, и то је део посла који ја обављам", каже Весна Грбовић. "Такође спремамо храну за људе. Ту ми много помаже свекрва ."

Грбовићи имају једног теглећег и 15 товарних коња за неприступачне шуме у планини као што су ове на Маљену. За извлачење стабала користе два трактора са чекрцима, али шумски трактор неопходан им је у послу који се развија.

Без обзира на то колико је посао тежак, деветнаестогодишњи Милован Грбовић ради га вредно и с љубављу:

"Отац је радио исто у шуми, и уз њега сам ишао као мали. Са њима сам ишао, гледао и заволео то, тај посао са коњима. Самарицу сад радимо у задње две године, ја ефективно. Стварно баш волим коње. Имам кући једног, он не ради ништа, чисто овако га држимо."

Самарица, како се шумарским жаргоном зове ова делатност, дефицитарна је у западној Србији. Још од половине прошлог века на овом простору углавном су је обављали мајстори из Босне, али све их мање.

"Ако нестане ова делатност, онда ћемо ми морати и технологију рада да мењамо", истиче инж. Срђан Живић, шеф Шумске управе Ваљево. "Онда ћемо углавном имати огревно дрво у дужини, тако да ће тог просторног дрвета практично нестати. Заиста, те делатности врло, врло мало има и ово нам је заиста дошло као Божји благослов."

Субвенције државе за најтежи посао у шумарству, који полако нестаје, биле би од велике помоћи људима који се њиме баве. Да би набавили половни шумски трактор Грбовићима је потребно између 17 и 25 хиљада евра, а то је за породични посао велика инвестиција.

 

Извор: РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.498.464 посета
Тренутно на сајту: 403 посетилац(a)