Ужички пољопривредници потписали су уговоре о донацији коза 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Ужички пољопривредници потписали су уговоре о донацији коза
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
29.10.2016 | 0 коментар(а)



Ужице - Град Ужице и фондација Ана и Владе Дивац потписали су уговор у мају ове године где је договорено да град Ужице издвоји три милиона динара,

а фондација седам стотина хиљада динара за реализацију пројекта „Набавке коза Алпина“. На конкурсу је прошло 19 пољопривредних произвођача који су данас потписали уговоре о донацији за набавку коза. Пољопривредни произвођачи озбиљно су схватилои овај пројекат и у будућности планирају да увећају број грла коза.

Пољопривредник из Горјана Борко Павић препознао је ово као једину шансу за додатак прихода на селу.

“Конкурисали смо јер нас је привукло сигурно тржиште, што је данас битна ставка у сваком послу. У наредном периоду даћемо све од себе да умножимо број грла за пет пута, јер имамо капацитете и простор”, рекао је Павић.

Илинка Богдановић из Ужица која се такође бави пољопривредом истакла је да је најлепше када човек ради на селу.

“Жеља ми је да се у будућности бавим овим послом и да будем прави произвожађач козијег сира и млека”, каже Богдановић.

Члан ГВ Сања Јанковић, фото: printscreen

Члан Градског већа за пољопривреду Сања Јанковић навела је да пољопривредни произвођачи који су прошли на овом конкурсу, потисивањем уговора добијају шест уматичених Алпино коза.

“Они су у обавези да у наредне три године купе две козе и да у току тог периода имају на стању минимално 16 коза. Не смеју их отуђити што је важна ставка уговора, јер је циљ раст броја грла”, истакла је Јанковић.

Будући добављач Гојко Вучићевић, које се бави козарством годинама, набавиће и допремити козе у Ужице. Он истиче да би требало бити обазрив у овом послу и наглашава да је нопходно припремити шталу за козе, да се удаље пси и мачке и да се дезинфикује простор, јер коза на почетку тражи одређене услове да би млеко и сир касније били одличног квалитета.

Испред фондације Ана и Владе Дивац обратила се Нада Обрадовић која је истакла да ће се уз сваку козу добијати и здравствено уверење да је сјарена што је био услов тендера.

Иначе, Фондација Ана и Владе Дивац подржаће у овој години 145 домаћинстава у Србији у области пољопривреде.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.108.238 посета
Тренутно на сајту: 367 посетилац(a)