Мали: Пензионерима додатних 50 евра у септембру, неће морати да се пријављују за помоћ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Мали: Пензионерима додатних 50 евра у септембру, неће морати да се пријављују за помоћ
Trenutno na sajtu: 633       |       Podeli:
31.01.2021 | 0 коментар(а)



Грађани ће у другој половини априла моћи да се путем кол центра и сајта трезора Србије пријављују за помоћ државе од два пута по 30 евра, а за пензионере

следи додатних 50 евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је гостујући на ТВ Прва рекао да ће пензионерима додатних 50 евра бити исплаћено у септембру.

Навео је да ће за грађане бити довољно једно пријављивање и ко се пријави за 30 евра који се исплаћују у мају, неће морати да се пријављује за других 30 евра које следују у новембру, већ ће их добити аутоматски.

Када је реч о пензионерима, они неће морати да се пријављују уопште, јер, како је објаснио Мали, постоји уходан систем са Фондом ПИО око исплата најстаријима.

За помоћ неће морати да се пријављују ни корисници социјалне помоћи, а њих има око 150.000. и за њих постоје подаци и паре ће им бити исплаћене и без пријављивања.

Здраве су нам јавне финансије, имамо новац за помоћ

Хоћемо да подржимо грађане у овим тешким временима, онолико колико буџет може да издржи. Нама су здраве јавне финансије, имамо новца и хоћемо део да вратимо грађанима, истакао је Мали.

Одговарајући на примедбе зашто се помоћ даје свима а не само најугроженијима, Мали је за рекао је да је оцена власти у Србији да су угрожени сви, мање или више, ако ништа оно од стреса, набавке лекова, витамина, маски.

Подвукао је да се помоћ даје јер има новца и навео да су јануарски резултати наплате пореза одлични.

Ту је забележен суфицит од 13,3 милијарде динара, а планиран је дефицит од 13,4, тако да је резултат за скоро 27 милијарди динара бољи од планираног.

Говорећи о помоћи привреди навео је да се иде са три пута по пола минималне зараде, односно 150 евра пута три за сваког запосленог у микро, малим и средњим предузећима.

"Идемо са додатном помоћи да би подржали и њихову ликвидност и обезбедили пуну запосленост. Даћемо и секторску помоћ транспортним компанијама", рекао је Мали и истакао да је укупна помоћ грађанима и привреди вредна 235 милијарди динара.

Када је реч о помоћи великим предузећима, казао је да одлука о помоћи њима још није донета, а да анализе лањских података о томе ко је имао пад промета већи од 70 одсто показују да је то забележено код 25 великих предузећа где ради 2000 радника, а што се тиче малих, њих је било 10.400 са више од 20.000 запослених.

Министар Мали је најавио да ће у наредних пар недеља бити потписан споразум са Америчком развојном агенцијом ДФЦ, са којој се иде са новом гарантном шемом од милијарду долара.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mali finansije penzioneri pomoc

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.604 посета
Тренутно на сајту: 633 посетилац(a)