Одржан протест на Руднику због најављених геолошких истраживања 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Одржан протест на Руднику због најављених геолошких истраживања
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
30.05.2021 | 0 коментар(а)



Рудник – Синоћ је на Руднику, на Тргу рудара, одржан протест мештана, који су се окупили како би исказали своје незадовољство због најављених геолошких истраживања

племенитих и обојених метала на обронцима Рудника.

Наиме, Министарство рударства и енергетике Србије 26. априла је одобрило геолошка истраживања племенитих и обојених метала на подручју општина Топола, Љиг и Горњи Милановац, на 84 квадратна километра, а истражна права дата су компанији Дунав минералс Београд. У међувремену, председник општине Топола Игор Петровић и већник за инфраструктуру Драган Јовановић, били су у  Министарству рударства и енергетике на разговору са актуелном министарком Зораном Михаиловић. Након одржаног састанка Министарство рударства и енергетике Србије одустало је од дозвола за истражна ископавања племенитих и обојених метала на обронцима планине Рудник, која припадају територији општине Топола. 

Иако је територија општине Топола изузета из геолошких истраживања први човек општине Топола и већник за инфраструктуру пружили су данас мештанима Рудника подршку.

На Руднику одржан еколошки протест, фото: ТопПрес

„Одбрана Рудника је одбрана и Тополе и свих села подно Рудника, молим вас да будемо јединствени и да се ово на Руднику одмах заустави. Ми смо 2016. године када смо радили пут Рудник – Топола хтели да овде долазе породице са својом децом на одмор, а не да овде буду ископине. Ово је почетак буђења људи у Шумадији, док је нас овде ископавања руда бити неће“, рекао је окупљенима на Руднику Драган Јовановић.

 

Организатор протеста Александар Недељковић, истиче да је протест еколошки а не политички и да овдашњи мештани неће дати изворе чисте воде, планински ваздух и земљу од које живе, да би се вршила разна испитивања и ископавања племенитих метала.

На Руднику одржан еколошки протест, фото: ТопПрес

„Пандемија ковида нам је показала да је здрава природа и храна од изузетне важности за нас и нашу децу. Као Рудничанин, желим да наш Рудник остане оаза са својом нетакнутом природом која ће на Светог Луку следеће године прославити 100 година од проглашења ваздушне бање. Као отац, желим да моја деца остану на своме прагу у очуваној природи, на здравом ваздуху“, каже организатор овог скупа Александар Недељковић.

Подршку окупљенима пружили су  и мештани Љига, Тополе, Горњег Милановца и Крагујевца.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rudnik protest

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.289.642 посета
Тренутно на сајту: 468 посетилац(a)