Нововарошки воћари на петодневној обуци о орезивању 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Нововарошки воћари на петодневној обуци о орезивању
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
12.02.2020 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Удружења произвођача јагодичастог воћа „Златни брег" и Пољопривредна стручна служба Ужице,
Фото: ГЗС

организовали су петодневну обуку за воћаре из Нове Вароши на тему орезивања воћа.

Обука је обухвата дводневни теоретски рад у кабинету и тродневни рад на терену, где ће воћари имати прилику да на лицу места виде примене стеченог знања.

„Идеја дa се организује ово предавање теоретско и практично проистекла је из  чињенице да у општини Нова Варош постоји доста расада где имамо воћне врсте које нису резане последњих неколико година или су резане  нестручно. Тако да смо ми одлучили да мора да се уради ригорозна примена агротехничкиох мера што се тиче засада у општини Нова Варош”, рекао је Небојша Брзаковић из Саветодавне и  стручне службе Ужице.

Он је рекао да је ова  обука  петодневна, на крају теоретске обуке пољопривредни произвођачи ће научити начин резидбе, правила резидбе као и сврху резидбе.

„Што се тиче обука, ми смо  у последње две,  три године обуке имали у Ужицу.  Прве године било је  45 људи, друге  35, а прошле године је било 20 људи. Ми смо и ове и године организовали обуку у Ужицу на којој ће бити такође око 20-ак тих воћара који посећују наше обуке”, закључио је Брзаковић

Čedomir Živković predsednika Udruženja „Zlatni breg” каже да  се пријавило се око 34 заинтересована воћара за обуку, два су отказала због грипа.

„Када је у питању заинтересованост, по  нашој процени заинтересованост је веома добра, међутим можда ће још њих доћи. Имали смо и друге радионице у сарадњи са општином, у првом моменту су неодлучни, после буде добар одзив”, рекао је Живковић.

По Живковићевим речима овце радионице воћарима значе доста.

„ Сад смо се окренули на дрвенасто воће, у повоју је развој воћарства, међутим дрвенасто воће људи су резали како ко зна и уме, ретко ко је могао да скупи већи новац и плати да се стварно то уради како треба. Ја сам имао радионице и других профила, што се тиче воћа за заштиту, поготово малина и јабучастог воћа, било  је доста успешно. Добар успех имамо због сушења малина, болести јер импак струка је струка, а наука је наука”, казао је Живковић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VOCARI NOVA VAROS NEBOJSA BRZAKOVIC CEDOMIR ZIVKOVIC OBUKA REZIDBA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.281.513 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)