Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Печурке бујају, неколико случајева тровања
Trenutno na sajtu: 563 |
Podeli:
13.10.2014 | 0 коментар(а)
Чачак - Кишно лето погодовало је расту печурака, како јестивих тако и отровних, а у Србији је забележено
Илустрација, фото Википедија
неколико
случајева лакше и теже отрованих. Особе
са тешким оштећењем бубрега упућена су
на лечење у Војно медицинску академију
у Београду. Највероватније је да су
конзумирали зелену пупавку, најотровнију
гљиву на нашим просторима.
Лакши
облици тровања лече се на инфективним
одељењима и амбулантно, а стручњаци
упозоравају грађане да гљиве не беру
и конзумирају уколико их добро не
познају. Никада не можете бити сасвим
сигурни, чак и најискуснији берачи и
гљивари понекад погреше, напомињу они.
У природи, поред јестивих расту и
отровнице, и онда се догоди да се убере
и нека отровна гљива.
Лекари
подсећају да су први симптоми тровања,
мучнина, гађење, повраћање, дијареја,
болови у трбуху и јављају се шест до 24
сата после конзумирања. Обично се отрује
цела породица, односно сви који једу
спремљене гљиве, неко теже а неко лакше,
зависно од количине токсичне супстанце
које су унели. У најгорем случају може
доћи и до смртног исхода, упозоравају
лекари.
Када
је реч о најотровнијој, зеленој пупавки,
њена токсичност се не смањује термичком
обрадом, тј кувањем или печењем, нити
дужим држањем у замрзивачу, због чега
је неопходна обазривост приликом брања,
куповине и конзумирања печурака.
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!