познаници са фотографије: Стамбол Гештамов, водећи српски кулинар, шеф кухиње престоничног хотела „Парк” и некад вођа кухињске поставе у београдском „Интерконтиненталу”, до њега је Милун Тошић из Мрчајеваца, светски првак у градњи лонца за свадбарски купус (560 литара) а десно Миодраг Станковић Шуменко такође из најчувенијег села Шумадије, који је деценијама држао кафану код Палате правде у Београду.
Познају се одавно а срели су се лако, прошле суботе. Стамбол је председник комисије за избор најбоље јеличке гибанице на Сабору кумова 2018, а Милун и Миодраг донели су из родног села свадбарски купус у два лонца, од којих су убрзо остали само лонци, ни мрва у њима.
Стамбол је пре неколико година на Драгачевском сабору у Гучи кад смо се упознали, дакле усред царства мрсне српске хране, поставио роштиљ за пржење поврћа и три дана ту није било места да се седне, упркос веровању да је масна свињетина српско национално јело. А Миодраг је имао обичај да у својој београдској крчми госте умоли не би ли на зиду, неком бојеном кредом, исписали штогод. И, ево, две успомене: Љубивоје Ршумовић - „Док је села и сељака, Србија ће бити јака”, Раша Попов - „Рад од нас отклања три зла, досаду, порок и сиротињу”.
Нећете веровати како су се срели у Горачићима: Стамбол је молио Милуна и Шуменка да му у просторију Месне заједнице где је оцењивао гибанице донесу две ћасе свадбарског купуса, тврдећи да то нико на свету не уме да укува као Милун и Миодраг. Нек је на здравље.
ГЗС