Српска академија наука штампа Речник Драгачева Милоја Стевановића 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Српска академија наука штампа Речник Драгачева Милоја Стевановића
Trenutno na sajtu: 279       |       Podeli:
28.01.2020 | 0 коментар(а)



Гуча – Матица српска у Новом Саду свечано је доделила повеље за 2019. ствараоцима заслужним
Милоје Стевановић, фото: РИНА

у неговању српске језичке културе, међу којима је и професор др Драгољуб Петровић. Академик Слободан Н. Реметић је у својој беседи исказао да је у Српској академији наука и уметности одобрено штампање Речника Драгачева, а како сазнајемо, професор Драгољуб Петровић је граматички обрадио тај словар и акцентовао га са Јеленом Капустином.

„Држећи се Шантићевог начела `И гдје год је српска душа која, мени је тамо отаџбина моја`, прешао је преко `племените међе измеђ Босне и измеђ Србије`, те добисмо и увид у ономастику и лексику Качера, до неслућених размера проширисмо сазнања о акценатском мозаику Републике, пре свега о ширини ареала копаоничког акута, а за штампу је управо одобрен обимни Речник Драгачева. Није наш лауреат заборавио ни `Српску Спарту`, чак ни свој ужи завичај. Струка располаже топонимијом и лексиком његових родних Куча, а у штампи је и ономастика Пипера, лауреатове ујчевине. Захваљујући Драгољубу Петровићу, имамо увид у говорне прилике, а нарочито у лексику Спича. Поменусмо најкрупније резултате српског водећег дијалектолога и сви су листом објављени на водећим националним адресама: у Матици српској и Српској академији наука и њеном Институту за српски језик” - казао је академик Реметић на свечаности. .

Речник Драгачева у завршном рукопису садржи укупно 14.000 одредница са завичајном бојом, и свака садржи објашњење или малу језику сликовницу. Све појмове сакупио је чачански привредник и књижевник Милоје Стевановић, годинама марљиво тражећи слова из прошлости својих завичајних Горачића и околних села Старе Србије, и дао професору Петровићу на академску обраду.

Граматичку обраду и акцентовање овог речника, на основу звучних записа у којима је Стевановић ишчитао речи и примере које исписа и разговора које начињене са мноштвом стараца и старица широм Драгачева, од Крстаца до Горњег Дубца, извршили су др Драгољуб Петровић, професор Филозофског факултета у Новом Саду у пензији, и др Јелена Капустина, научни сарадник Института за српски језик САНУ.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GUCA RECNIK SANU STAMPANJE MILOJE STEVANOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.798.124 посета
Тренутно на сајту: 280 посетилац(a)