Никад хладнији почетак марта на Пештеру 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Никад хладнији почетак марта на Пештеру
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
02.03.2018 | 0 коментар(а)



Сјеница - У Метеоролошкој станици Сјеница у четвртак ујутру измерено је -23 Целзијусова степена, а у Карајукића Бунарима на централном Пештеру

где је обично најхладније чак -26 степени. А јак мраз оковао је и Полимску долину и нововарошки крај. Температуре се у вишим деловима Златара, Јавора, Муртенице и Јабуке спуштају и до 25 испод нуле. Иако је снег престао да пада још има завејаних путних праваца.
Метеоролог Фадил Махмутовић, руководилац Метеоролошке станице у Сјеници каже да је од како се мери температура на Пештеру, ово био други најхладнији 1. март и да је хладније било само 1. марта 1965. године када је измерено -25.
Ноћ на Пештеру је била тиха и ведра, што је уз прилив ваздуха са севера континента услов за изузетно ниске температуре, јер долази до температурне инверзије - објашњава Махмутовић и додаје да је око осам сати ујутру "отоплило" до -19 степени.

Мештани златарских села тврде да је последња два јутра у Дрмановићима било 25 испод нуле, а у Ђенадића пољу и Акмачићима, жива на термометру спустила се на минус 23.

- Прошла година је била хладнија, па нам сада овај мраз не изгледа толико страшно колико су нас плашили временском прогнозом. Лане је код нас у Ђенадића пољу термометар показивао и 32 степена испод нуле - прича мештанин Видомир Гвоздовић.
Због сметова на деоници између Страже и Љубиша у блокади је једино регионални пут који преко Јасенова и Беле Реке води ка Златибору.

- Чистачи нису успели у среду по подне да савладају успон од Љубиша, па су нам из "Путева" обећали да ће са механизацијом кренути из правца Беле Река тако да се надамо да ће и овај правац ускоро бити оспособљен - наглашава председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.
У вишим деловима Пријепоља снега има скоро метар. Сви магистрални и локални путеви су проходни, а проблема има на путевима у удаљеним месним заједницама Јабука, Бабине, Аљиновићи, Милошев До и Орашац - казала је чланица Општинског већа Мирјана Бојовић.


Поларана хладноћа

Пештерска висораван, коју многи називају и српским Сибиром одвајкада је позната по поларним хладноћама. Екстремно ниска температура измерена је 26. јануара 2006. године када је забележен балкански рекорд у хладноћи. Тог јутра у станици Карајукића Бунари измерено је минус 39,6. Мештани тврде да је било и -41, али њихова мерења нису била званична.

Извор: Новости, М.Н./А.Р.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.252.493 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)