Књига ,,Кућа наше младости” промовисана у београдском Коларцу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Књига ,,Кућа наше младости” промовисана у београдском Коларцу
Trenutno na sajtu: 219       |       Podeli:
12.12.2017 | 0 коментар(а)



Београд / Чачак – У Задужбини Илије М. Коларца у Београду, јуче је одржана промоција књиге „Кућа наше

младости“ коју је објавила Гимназија у Чачку, у оквиру својих активности на обележавању 180 година од оснивања школе.

Ово је била прилика да се јавност у Београду упозна са овим великим јубилејом Гимназије у Чачку и са активностима које је школа припремила тим поводом.

Најпре је приказан деветнаестоминутни филм о школи припремљен за свечану академију која је одржана у Чачку 13. октобра 2017. године. Затим је о књизи говорио директор школе Иван Ружичић. Он је најпре говорио о најзначајнијим активностима које су професори и ученици припремили поводом овог јубилеја. Указао је на главну поруку са ове прославе, да школа и у свом трећем веку постојања наставља да ствара знамените ученике и професоре који се већ истичу у науци, уметности, спорту и духовном ангажовању иако су школу завршили у претходних 15 - 20 година.

Говорећи о књизи „Кућа наше младости“ директор школе је истакао да она чува од заборава најлепше приче о другарству, пријатељству, љубави и свему ономе што краси школски живот, указујући да све те приче лебде међу зидовима зграде, која је ове године напунила 90 година. Ова прича је типично чачанска и гимназијска, али је и универзална прича о љубави према знању, о вери у моћ знања и нади да се помоћу те љубави и вере може дати прави смисао људском животу, истакао је директор Иван Ружичић.

Управница Задужбине Илије М. Коларца у Београду Јасна Димитријевић, као бивша ученица школе говорила је о својим сећањима на школу и њене професоре која се увек изнова враћају и који се помињу у књизи. Она је посебно истакла утицај који су професори Гимназије у Чачку имали на даљи живот њихових ученика.

Књига „Кућа наше младости“ је по мишљењу Јасне Димитријевић не само књига о Гимназији и гимназијалцима, већ и књига о културној историји Чачка коју су на посебан начин креирали професори и ученици школе.

Приређивач књиге др Владимир Димитријевић је говорио о разлозима писања књиге и нагласио да је у Гимназији у Чачку од 2013. године установљена едиција под називом „Гимназијски источници“ у којој је већ објављена књига „Птицо, довешћу те до речи“ 2014. године. Ово је друга књига која је објављена у тој едицији која ће сигурно бити од велике користи за писање будуће историје школе, која је једна од најстаријих образовно - васпитних установа у Србији.

Он се посебно захвалио штампарији „Знамграф“ из Чачка која је о свом трошку одштампала ову књигу и поклонила је Гимназији у Чачку.

Промоцији су присуствовали бивши ученици и професори Гимназије као и сарадници из других школа и установа који живе и раде у Београду.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.135.893 посета
Тренутно на сајту: 220 посетилац(a)