У Негбини под Муртеницом дрвљаници пуни, мештани пркосе предстојећој зими 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
У Негбини под Муртеницом дрвљаници пуни, мештани пркосе предстојећој зими
Trenutno na sajtu: 485       |       Podeli:
01.12.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Зиме у планинским селима између Муртенице и Златара одувек су биле оштре,

снегови велики, а дрвљаници пуни.

За горштаке из ових врлети снег ни у септембру није ретка појава, а ове године су прве пахуље последњих новембарских дана обелеле падине Муртенице. Сељаци испод Муртенице кажу да залихе хране за зиму припреме пре Митровдана, а чим „сраде” летину припремају огрев како би мирно сачекали прве снежне пахуље.

Мештани ових села имају своје забране у Муртеници, чамову и букову шуму, тако да огрева никада не мањка.

„Суров је ово крај, зима, намети, народа мало, понекад једва пртину направим до дрвљаника. Док сам био млађи, било је лакше, а сад кад су године птитисле, Бога ми тешко, ал’ одувек се знало да се без дрва и брашна зима се не сме чекати”, каже за ГЗС Радосав Илић из Негбине који у деветој деценији слаже дрва уз некадашњи млекар.

Новембарско зубато сунце ови планинци искористили су да исцепају трупце које су остале око дрвљаника да их не би снег прекрио. Цепанице су као некад сложене у плас и уз дрвене објекте око куће да их исуши ветар пре него сто дођу до „смедеревца”.

„Нису сада зиме, ко што су некад биле, памтим док сам био млађи снег преко колена, кијамет, али сам са еланом ишао преко превоја Муртенице према Боровој Глави да радим. Сада газим осму деценију али ме опет „не држи место”. Дрва сам одавно спремио, исцепао и сложио",каже за ГЗС Бранко Илић.

Последњих новембарских дана забелеле су се падине Муртенице и најавиле велику муку мештана. Ове старине се сваке зиме суочавају са проблемом чишћења снега.

„Човек задужен за одржавање путева у овом делу месне заједнице неће да процисти пут до куце. Претходне зиме су се људи пробијали кроз намете на путу до магистрале и болнице. И коме да се жалимо - да се то ове зиме не понови??”, питају се у засеоку Илићи.

ГЗС/Боривоје Илић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ILIC DRVLJANICI NEGBINE MURTENICA ZIMA SNEG

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.773.960 посета
Тренутно на сајту: 486 посетилац(a)