Винарија Александровић из Винче поседује 75 хектара винограда и извози вина у 18 земаља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Винарија Александровић из Винче поседује 75 хектара винограда и извози вина у 18 земаља
Trenutno na sajtu: 713       |       Podeli:
29.12.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Побрђа Опленца људи су од давнина користили за узгајање винове лозе. Место из кога винарија Александровић потиче, вуче своје корене, а пре

свега назив, из далеке прошлости. Породица Александровић, која се више од сто година бави виноградарством и винарством, од почетка је блиско сарађивала са виноградарима и винарима краљевих подрума, а налазила се и међу оснивачима Венчачке виноградарске задруге.

„Моја породица је овде на овим просторима више од 200 година, мој прадеда Милош Александровић био је међу оснивачима Венчачке виноградарске задруге у селу Бања 1903. године. Већ тада смо  имали значајне површине под виноградима, око 20.000 чокота, шпалирски начин садње. Деведесетих година, по окончању пољопривредног  факултета ја обнављам производњу вина у породичном подруму под кућом и тада се упуштам у овај  свет вина подижући  винограде. Сада винарија Александровић поседује 75 хектара винограда, искључиво производи вина од грожђа из сопствене производње. Годишње је то око 300.000 литара вина, а наше тржиште поред Србије је, Јапан, Хонгконг, Шангај, Токио, Русија, Њујорк, Калифорнија, извозимо вина у 18 земаља“, каже за ТопПрес Божа Александровић, власник винарије „Александровић“.

Божа Александровић, власник винарије „Александровић“, фото: ТопПрес

Када је 1992. године чувени дворски подрумар Живан Тадић, који је после II светског рата емигрирао у Канаду, сазнао да породица Александровић обнавља винарску традицију опленачког краја, послао је у Винчу оригиналну рецептуру – сортни састав Тријумфа, најбољег вина краљевих подрума, које се пре другог светског рата пило на скоро свим европским дворовима. Тако је у овом подруму, на основу пожутелог рукописа почела да се исписује нова страница дуге породичне историје виноградарства и винарства ослањајући се на искуства предака, нова научна сазнања и модерну технологију.

Вино Тријумф прославило Александровиће, фото: ТопПрес

„Тријумф је дефинитивно наш  бренд, радимо га од 1992. године са тим вином освојили смо бројне медаље, пронело је славу по свету.  У Бугарској је проглашен за најбоље вино Балкана а 2012. за најбоље вино у Љубљани. Ту је и Харизма, Тријумф розе,  Тријумф Голд, Регент, Родослов, Варијанта… Имамо богату палету вина, од белих, розе и црвених.  Винарска производња је озбиљан посао, мој тим ради у сличном саставу већ 20 година, знамо посао и посвећени смо максимално. Поднебље око Опленца је богом дато за производњу  вина, ми желимо да уградимо у интернационалне сорте грожђа поднебље на ком расте винова лоза. Због тога наша вина имају једну специфичност, префињеност, веома су воћна на мирису, са лепом и свежом киселином. Вино је дете поднебља тог парчета земље и парчета неба под којим настаје“, рекао је овај винар из Винче.

Иза винарије Александровић много је пехара, признања и успеха. Рецепт за светску славу Божа нема, али  истиче да је за успех потребно пуно рада, знања, среће и добра година.

 

За добро вино треба много рада, знања, среће, фото: ТопПрес

„Година треба да буде са умереном количином падавина, август, септембар и октобар да буде лепо време са довољном количином сунца и наравно, да се изборимо са биљним болестима. Није проблем произвести добро вино проблем је поновити, ми смо некако  истрајали на том путу квалитета. Дешавала су се лоша вина и лоше године али најбитније је да оно што иде у боцу са нашим потписом мора да буде одређеног квалитета. Кроз време смо стекли поверење наших купаца и они то знају да награде“, каже Александровић.

Винарија Александровић  бележи преко 10.000 посета на годишњем нивоу. Њихови посетиоци су љубитељи вина из земље и иностранства, којима српска Тоскана и те како има шта да понуди.

ГЗС/ ТопПрес

Винарија Александровић годишње бележи преко 10.000 посета, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


boza vinarija aleksandrovic vinca topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.089.773 посета
Тренутно на сајту: 712 посетилац(a)