Вучић: Расте интересовање за имунизацију, тешко набавити вакцине 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Вучић: Расте интересовање за имунизацију, тешко набавити вакцине
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
24.01.2021 | 0 коментар(а)



"Данас је теже набавити вакцину против короне, него нуклеарно оружје", тим речима је председник Србије Александар Вучић описао ситуацију са набавком

цепива, наводећи да је забринут по том питању и да то не крије. У Србији је до сада вакцинисано више од 200.000 људи, речено је Танјугу у Влади Србије.

"Данас и јуче, синоћ, прексиноћ имали смо бесане ноћи, заједно са Аном Брнабић и људима из владе, неколико важних разговора сам обавио са светским лидерима, мојим пријатељима, са којима имам и добар лични контакт, покушавајући да набавим вакцине", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Вучић је рекао да је Србија у региону убедљиво прва по стопи вакацинације на 100.000 људи, у Европи четврта, а девета у свету.

"Очекујемо да сутра будемо трећи у Европи, да престигнемо Данску. Испред нас су само Малта и Велика Брританија", рекао је Вучић.

Председник је навео да се очекује да данас буде вакцинисано 50.000 људи, будући да расте интересовање за цепиво.

"То говори да се Србија изузетно одговорно понашала, да смо мудро водили политику, за заштиту живота људи. Свим вакцинама које смо до сада увезли спасили смо хиљаде живота људи", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Србија кинеску вакцину платила много мање од њене пуне цене.

"Још у октобру сам писао Си Ђинпингу, молио га и цена је драстично спуштена", рекао је Вучић.

Он је истакао "да се води рат у правом смислу те речи око набавке вакцине, јер је питање вакцине питање економског опстанка".

"Ми ћемо де факто бити испред свих земаља ЕУ по питању вакцинације. То је невероватна чињеница", констатовао је Вучић за ТВ Прва.

Он је казао "да је Србија наручила осам миллиона вакцина, али је проблем што их нема, те је ситуација као у рату када наручујете тенкове и хеликоптере, а они не долазе".

Вучић је описао и како је текао почетак борбе за вакцину, наводећи да је у извештају једне западне тајне службе, прочитао да је кинеска вакцина најбоља, те да се зато трудио да управо до ње дођемо.

"Али ме је разбеснело када сам прочитао извештаје о захтевима за набавке, који тада, крајем августа, још нису били званични, поједине западне земље наручивале су вакцине, пет, шест, па и седам пута више него што имају становника. А, онда за нас не остаје ништа", рекао је Вучић.

Вучић је указао да се води борба за вакцине, додајући да ће се Србија снаћи за додатне количине да дођу брзо.

"Немојте да питате како", рекао је Вучић додајући да жели да их добије на поклон.

Истакао је да је Србија набавила Фајзерову вакцину јефтиније него сви заједно који су наручивали по 500 милиона комада.

Када је реч о кинеској вакцини каже да није нетачна информација коју је изнео проф. Горан Белојевић који је казао да кошта вакцина и ревакцина 140 долара, додајући да ће на црном тржишту цена ићи и на 500 долара.

 

На критике опозиције да се нисмо ослонили само на Ковакс програм, Вучић је казао да би држава била неодговорна да није обезбедила 1,150 милиона вакцина поред тог програма ЕУ из којег још нисмо добили ниједну вакцину, као ни земље из региона.

Најавио да ће Србија покушати да направи фабрику вакцина, да ће се видети да ли то може Торлак, јер ће корона да живи са нама и у годинама пред нама.

Такође каже разговара се са АстраЗенеком, и да нас не занимају приче о рату те компаније и ЕУ.

"Ми хоћемо ту вакцину и наћићемо начина да је добијемо", нагласио је Вучић. Поред тога он је подвукао да сви који су примили вакцину добиће рекавцину, исту коју су примили.

Како је рекао, сувише смо озбиљна земља, која има такав информациони систем који нема нико у Европи

"Честитам тим младим људима из кабинета Ане Брнабић. Зато све функционише као швајцарски сат. Знамо ко је када примио, коју вакцину", објаснио је он.

Што се кинеске вакцине и поклона региону тиче, Вучић је казао да не можемо да дамо ту вакцину другима.

"Ми смо од Кинеза као трећа земља у свету добили ту вакцину, иако нисмо учествовали у трећој фази тестирања. Добили смо пре Перуа и Аргентине који су учествовали у тестирању. Ни Пакистан највећи пријатељ Кине у Азији није добио", констатовао је он.

"Не могу ја да примим вакцину, док има угроженијих"

Вучић је рекао "да још није одредио дан када ће се вакцинисати, али да јесте одлучио да ће то бити кинеска вакцина, међутим, сматра да није одговорно да се он вакцинише док у нашој земљи има грађана који су угроженији од њега".

"Има ли смисла да се ја вакцинишем, ипак сам много млађи и нисам толико болестан, да будем у првих 500.000, када знам да има угроженијих од мене?", упитао је.

Додао је "да не разуме оне који се "гурају" да се вакцинишу, само зато што су "важни", иако немају придружене болести".

"То је у реду да ради премијерка, министри… А неких који се гурају ме је срамота", каже Вучић.

Истиче да се и чланови његове породице, отац и мајка, нису вакцинисали.

Вучић каже "да је задовољан одзивом грађана за вакцинацију, и додао да су грађани и овога пута показали одговорност".

Изнео је податак да се у Нишу вакцинисало највише људи пропорционално броју становника, а затим у Кикинди. Приметио је да се највише вакцинише у градовима у којима је било и највише страдалих од короне.

"Београд је", додаје Вучић, "тек на петом или шестом месту по броју вакцинисаних у земљи" и изразио наду да ће у наредим данима број вакцинисаних у престоници расти.

Каже да су од укупног броја вакцинисаних 51,5 одсто жене, а 48,5 одсто мушкарци.

ГЗС/  Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic vakcina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.171.356 посета
Тренутно на сајту: 405 посетилац(a)