Откуп воћа за руско тржиште под ригорозним критеријумима 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Откуп воћа за руско тржиште под ригорозним критеријумима
Trenutno na sajtu: 769       |       Podeli:
05.08.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Марко Ђорђевић из села Бор недалеко од Тополе, бави се откупом воћа из оближњих села топољске општине које се

даље транспортује на руско тржиште. Открива да су критеријуми приликом откупа доста строжији него ранијих година а један од разлога је дуг пут до границе. Воће се транспортује у просеку 12 дана и за то време може изгубити на квалитету.

„Откупљујем разно воће, највише шљиву, брескву, нектарину, кајсију. Цена шљиве ране сорте за прву класу је 60 динара, друга класа 40 динара. Плодови морају бити тврди, 75 одсто зрелости, карактеристичне боје и са  петељком. Најбитније је време бербе као и правилно спроведена заштита то је кључ доброг квалитета. Кајсија је плаћана по цени од 50 динара, имали смо велике количине плодова, цена брескве је била у распону од 40 -50 динара, нектарина до 55 динара“, наводи Ђорђевић.

Плодови кајсије, фото: ТопПрес

Као обавезна мера воћарима је и анализа  плодова на присуство монилије.

„Главобоља нашим воћарима је тестирање плодова на присуство монилије,  10 -15 дана пред бербу лице које је задужено за откуп мора узети 30 плодова са парцеле која се тестира, транспортује се у лабораторију и тестира на присуство монилије. Сваки плод у ком се утврди присуство ове болести мора се изоловати, срећом није утврђено присуство ове болести код наших узорака“, објашњава Марко.

Како је истакао има квалитетног воћа које задовољава критеријуме извоза, тако је до сада откупљено око 200 тона плодова различитих воћних врста. Он сматра да је тржиште Тополе у дефициту са стоним сортама грожђа и да би воћари могли да зараде уколико се определе управо на ову производњу.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


otkup voce izvoz

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.029.695 посета
Тренутно на сајту: 770 посетилац(a)