У Куманици прослављена манастирска слава 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
У Куманици прослављена манастирска слава
Trenutno na sajtu: 381       |       Podeli:
27.07.2022 | 0 коментар(а)



Сјеница - Поводом прославе манастирске славе, Сабора Светог Архангела Гаврила, у манастиру

Куманици је одржано више духовних и културних свечаности. Прослава је почела у навечерје славе свечаним празничним бденијем, које је служило више свештенослужитеља епархијâ Милешевске и Будимљанско-никшићке и уз учешће верног народа који се традиционално у великом броју сабира у овој светињи Српске православне цркве.

После бденија уследио је пригодан културно-уметнички програм у ком су своје умеће показали хор Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици Свети Апостол и јеванђелист Марко, Културно-уметничко друштво Весна из Мојковца, народни гуслари, рецитатори и певачи, као и глумци позоришта из Бијелог Поља.

После програма у манастирској гостопримници приређена је трпеза љубави.

Програм прославе је настављен у храму Светом тајном Јелеосвећења коју су служили свештеници и свештеномонаси уз присуство и молитвено учешће свих посетилаца манастира Куманица.

На сам дан славе, прву Божанску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила служило је више свештенослужитеља а уз учешће верног народа, пристиглог са свих страна.

Свету архијерејску Литургију у летњој капели у централном делу манастирске порте, служили су Епископи милешевски Атанасије и будимљанско - никшићки Методије уз саслужење свештеника и свештеномонаха више епархија Српске православне цркве. Својим појањем Божанску Литургију су увеличали чланови црквеног хора из Подгорице под руководством мр Људмиле Радовић.

Честитајући присутном верном народу велики празник епископ Атанасије је рекао да је Црква је Сабор вечни, који се никад не растаје, а данас показује своју пуноћу, ми смо га употпунили.

„Благодаримо Богу што нам је дао да будемо део тога сабора. Нема ништа лепше од тога него када су браћа заједно. Зато и говоримо да смо овај сабор на посебан начин употпунили, јер су браћа, сва, са ових простора, заједно”, навео је између осталог владика Атанасије.

Епископ Методије се захвалио владики Атанасију на позиву да буде са верним народом у великој светињи какав је манастир Куманица.

„Манастир Куманица подсећа, не само својом архитектуром и крајоликом, него пре свега по благодати Божијој и чудима која овде укрепљују, исцељују и оснажују не само православни наш верни народ свеправославни, који долази овде, него и све људе који притичу и ишту помоћ и благослов Божији, благослов Небески. Најкарактеристичнија представа Храма Божијег јесте да је то Лађа Спасења. Када се та Лађа заљуља, услед великих бура, невоља и таласа овога света, ми онда вапимо и тражимо Христа да нам дође и да умири те природне стихије, тај мрак и ноћ кроз које пловимо у овом свету. И ми, попут Апостола у давна времена, слушамо Христа који нам говори да се не бојимо и да верујемо”, истакао је између осталог епископ Методије.

На предлог настојатеља манастира Куманица архимандрита Николаја, владика Атанасије је доделио Архијерејске грамате признања неколицини добротвора који су помагали и помажу да овај манастир живи и буде велика узданица и укрепљење свим људима којима је помоћ потребна а који посећују Куманицу.

Домаћини славе, браћа Тошић из Пријепоља, приредили су трпезу љубави која је великом броју народа послужена у манастирској трпезарији.

 

ПП Медиа / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


сјеница куманица манастир слава

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.272.564 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)