Мала Русија у Стрмову 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мала Русија у Стрмову
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
23.10.2017 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У врлетима изнад Бајине Баште налази се манастир посвећен Романовима. Архимандрит

Сергеј дрвени храм у западну Србију донео у деловима

Већ неколико година, у готово нетакнутој природи овдашњег села Стрмово, смештеног у планинским врлетима на којима рађају најбоља малина и купина, "столује" архимандрит Сергеј. Народ каже: "Рус, од главе до пете", па никога и не чуди што, са монаштвом, предано брине о светињи која је посвећена чувеној руској царској породици Романов.

А, управо тим руским царевићима је - по благослову епископа шабачког Лаврентија - посвећена не само манастирска црква, освештана пре три године, већ и читав манастирски комплекс. Поменута богомоља потпуно је урађена у руском стилу, одакле су дрвени елементи допремљени у западну Србију, а онда су их најбољи мајстори - уз будну пажњу и надзор архимандрита Сергеја - стрпљиво спајали у величанствену целину...

Један од манастирских конака, фото: В. Митрић

Манастир већ има конаке, а архимандрит Сергеј најављује градњу новог, уз цркву - трпезарију. На уласку у храм, са леве стране, налази се "крстионица" - обавезна у руским манастирима. Знатижељни људи, зато, непрестано долазе да виде нешто ново и помоле се Богу, а многи су ту и само да би чули мудре речи старешине Сергеја, духовника и неимара који се спрема за нови пут у Русију, новим послом за овај свети храм.

 

Новости, В. Митрић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.025 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)