Раковић: Избори за новог патријарха у марту, ако епидемиолошки услови дозволе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Раковић: Избори за новог патријарха у марту, ако епидемиолошки услови дозволе
Trenutno na sajtu: 421       |       Podeli:
22.11.2020 | 0 коментар(а)



Историчар Александар Раковић очекује да ће се избор новог патријарха Српске православне цркве (СПЦ) одржати или у року који прописује

Устав СПЦ, односно у марту, или, ако епидемиолошки услови то не дозвољавају, у мају.Историчар Александар Раковић очекује да ће се избор новог патријарха Српске православне цркве (СПЦ) одржати или у року који прописује Устав СПЦ, односно у марту, или, ако епидемиолошки услови то не дозвољавају, у мају.

Он је за Н1 изјавио да постоји могућност одлагања ако се не скупи довољно архијереја, а да би у мају требао да се одржи редован Свети архијерејски сабор, претходно одложен због здравствене кризе.

"Синод СПЦ се редовно састаје, а Свети архијерејски сабор, као изборно тело СПЦ, по Уставу има три месеца (да изабере новог патријарха)", рекао је Раковић.

Он додаје и да нема бојазни да ће СПЦ можда доћи у стање несигурности, обзиром да је у питању "стабилна и чврста организација, са јасним правилима како се бирају три кандидата (за патријарха) и како се апостолским жребом бира нови поглавар СПЦ".

На медијске спекулације да постоје трвења међу владикама, Раковић је рекао да постоје несугласице, чак и политичке, што је по његовој оцени нормално, обзиром да црквени великодостојници имају право на политичке ставове.На питање да ли је неуобичајено да политички лидери говоре на саханама највиших црквених званичника, обзиром да су на данашњој сахрани говорили председник Алескаднар Вучић и члан Председништва БиХ Милорад Додик, он је навео да је таква пракса нормална свуда у свету.

"Било је ваљано и када је бивши председник Борис Тадић говорио на сахрани патријарха Павла... То није неуобичајено ни за једно друштво, а нарочито не за наше", казао је Раковић.

ГЗС/ Бета

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


patrijarh izbor mart

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.079 посета
Тренутно на сајту: 422 посетилац(a)