Михајловић: Променом закона до декарбонизације и дигитализације 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Михајловић: Променом закона до декарбонизације и дигитализације
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
19.11.2020 | 0 коментар(а)



Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је данас да ће то министарство променити неколико закона како би сектор
Михајловић: Променом закона до декарбонизације и дигитализације, Фото: ГЗС

рударства и енергетике био дигитализован и како би могао да се развија у складу са еколошким стандардима.
На представљању "Беле књиге 2020", Михајловић је навела да ће бити потребно донети Закон о обновљивим изворима енергије, а промениће се Закон о енергетици, Закон о енергетској ефикасности и Закон о рударству.
Михајловић је рекла да ће "магична реч" за министарство, на чиме је сада челу, бити декарбонизација, и да ће се више размишљати о обновљивим изворима енергије.
Истиче да ће акценат бити и на рударству, које сада има удела у БДП-у наше земље само 7,9 одсто, а Михајловић је уверена да тај сектор може много више да допринесе нашој привреди.

Такође, наводи, биће битно завршити започете инвестиције, много брже реализовати нове инвестиције, ревитализовати хидроелектране, електране, поставити ветропаркове...

Додаје да ће, између осталог, бити потребно завршити реформе у јавним предузећима, наводећи да се то односи и на "Србијагас", али и покренути пројекат "Јадар" који ће, каже, омогућити с једне стране бум у зеленој економији, а с друге стране раст БДП-а Србије.

Нагласила је да је важно направити е-енергетику и е-рударство, а то, наводи, подразумева да се све лиценце, уверења и остала документација коју издаје министарство и Агенција за енергетику морају бити дигитализована.
Истиче да се за нека документа чека минимум шест месеци до годину и по дана, а промена би требало да значи да се ти документи добијају за највише месец и по дана.

"Мислим да ће то отворити врата енергетици и рударству за нове инвестиције, које је делом до сада било један затворен систем", рекла је Михајловић.

Каже да рударство и енергетика тренутно чине шест одсто БДП-а, а сматра да би следеће године могло да има удела седам до осам одсто.

Михајловић је казала да је уверена да ће Србија и на пољу рударства и енергетике бити подједнако успешна као у грађевинарству прошле године.

Говорећи о побољшању услова за долазак страних инвеститора, Михајловић је навела да постоје приоритети државе на том пољу, а то је, наглашава, пре свега усаглашавање наших законских оквира са европским.
Иако, каже, завршавамо годину са одређеном "дозом" оптимизма, Михајловић истиче да је сагласна са стручњацима да ће 2021. година бити тежа по питању економије.
Наводи да ће Србији, као једној малој балканској земљи, бити потребно извесно време да изађе економски јача и са стабилношћу коју је имала пре пандемије.

Каже да се стратешки правац Србије не мења, а то је, истиче, прикључење Србије Европској унији.
Михајловић наглашава да је због тога за инвестициону климу јако битно да се усалгашавање наших закона са европским не стане чак ни у условима пандемије.

Осврнула се на резултате из 2019. године по питању директних страних инвестиција и указала да је то била најбоља година за Србију по привлачењу тих инвестиција.

"У односу на ову годину и у односу на прилив страних директних инвестиција у другим земљама региона, 2019. година је била чаробна. Тада смо привукли 55 одсто свих страних инвестиција на Балкану", подсетила је Михајловић.

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zorana mihajlovic dekarbonizacija digitalizacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.915.215 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)