Сутра се слави Курбан бајрам, један од највећих исламских празника, ове године без традиционалних окупљања и прослава 



 
Сутра се слави Курбан бајрам, један од највећих исламских празника, ове године без традиционалних окупљања и прослава
Trenutno na sajtu: 706       |       Podeli:
30.07.2020 | 0 коментар(а)



Припадници исламске вероисповести сутра славе Курбан бајрам, један од два највећа исламска празника.



Празник Курбан бајрам почиње два месеца и десет дана после Рамазана, а први дан се одређује према појављивању Младог месеца.

Прославља се  четири дана и назива се хаџијски јер се у Меки завршава главно годишње ходочашће.

Курбан-бајрам или празник жртве сваке године пада у различито време, јер је исламска лунарна година за око 11 дана краћа од оне из грегоријанског календара.

 Након јутарње молитве у џамијама, обилазе се гробља. Традиционално се приноси и жртва, а курбанско месо се дели на три дела - један је намењен сиромашнима, други родбини, а трећи се оставља у кући. Курбанско месо се даје и припадницима друге вере.

Међутим, ове године, због епидемије изазване корона вирусом обележавање овог празника биће сведено углавном на породична окупљања.

Ријасет Исламске заједнице Србије (ИЗС) донео је одређене мере и препоруке које су упосленици и џемат дужни да поштују током трајања Барјама, од 31. јула до 03. августа ове године, у циљу спречавања корона вируса.

На дан Бајрама сабах намаз у џамији ће клањати само имам и мујезин, а џамија ће за остале вернике бити отворена 15 минута пре почетка клањања бајрам намаза.

Из Ријасета ИЗС на вернике су апеловали да бајрамски зијарет ограниче на најужу родбину, да држе дистанцу и избегавају руковање током мубареклисања (честитања) Бајрама.

Ријасет ИЗС ове године неће организовати никакву свечаност нити окупљање којима се традиционално обележава благдан Курбан бајрам.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kurban bajram praznik islam

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.158.628 посета
Тренутно на сајту: 707 посетилац(a)