НБС: Нема разлога за панику, контролишемо рад мењачница 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
НБС: Нема разлога за панику, контролишемо рад мењачница
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
07.03.2022 | 0 коментар(а)



Народна банка Србије је прошле недеље наложила свим пословним банкама да обезбеде

довољно страног новца и за мењачнице које су за њих везане. У петак је и контролисала по ком курсу мењачнице купују и продају страну готовину. Никола Драгашевић из НБС је навео да нема разлога за панику и појачану куповину готовине у страним валутама и да је банкарски сектор довољно ликвидан. Напоменуо је и да се рад мењачница континуирано контролише.

Никола Драгашевић, генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције Народне банке Србије, истакао је да нема разлога ни за какву панику и ни за какву појачану куповину готовине у страним валутама, као ни за подизање девиза из банкарског сектора.

Напоменуо је да је банкарски сектор "довољно ликвидан и довољно капитализован".
Додао је да су физичка лица и предузетници у складу са Законом о осигурању депозита додатно заштићени, пошто су депозити осигурани до износа од 50.000 евра.

Он је нагласио је да је најбољи начин да се панично понашање спречи или заустави јесте да НБС обезбеди сасвим довољно девизне ликвидности и да је то оно што континуирано раде.

Додао је да се, према првим назнакама тих контрола, мењачнице крећу у оквиру распона курсева који је прописан одлуком Народне банке Србије.

Новчане казне, додао је Драгашевић, могу се кретати за физичка лица и појединце од 10.000 до 500.000 динара, док се казне за правна лица крећу од 100.000 до два милиона динара.

Поручио је да је циљ контроле мењачница да се оне уреде и да не смеју да примењују курсеве који нису дозвољени, а да ће сви који се не буду понашали у складу са прописима бити кажњени.

Говорећи о провизијама које мењачнице могу додатно да наплате приликом куповине ефективе од грађана, Драгашевић је рекао да је провизија ограничена на један проценат од куповног курса који мењачница има у својој курсној листи.

Никола Драгашевић је објаснио да је подизање курса у мењачницама претходних дана изазвано изузетно великом концентрисаном тражњом у мењачницама и да то не одсликава реалан девизни курс динара према евру у читавој земљи.

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nbs menjacnica kurs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.485.253 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)