Библиотека: Само смо обавестили јавност зашто неће бити манифестације 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Библиотека: Само смо обавестили јавност зашто неће бити манифестације
Trenutno na sajtu: 334       |       Podeli:
22.05.2017 | 0 коментар(а)



Ариље - Народна библиотека „Ариље“, након што се огласила локална самоуправа у вези новчаних средства за манифестацију

Мајски дани културе“, издала је саопштење које преносимо у целини:

1. Народна библиотека је издала саопштење не да би оптужила општинско руководство за «гушење културног идентитета и срозава друштвени живот својих грађана» већ једино у циљу правовремерног и објективног обавештавања јавности о томе због чега Библиотека ове године неће организовати Мајске дане културе, што већ две деценије успешно чини и што су житељи Ариља очекивали и ове године.

2. Општинско веће није скинуло са дневног реда План и програм Народне библиотеке Ариље због одлука Управног одбора које нису интегрисане у Програм рада већ зато што нису хтели да прихвате План рада у коме су интегрисани Мајски дани културе. Њихова намера је била да новац намењен организацији манифестације ребалансом скину те да План и програм за 2017. годину који саджи поменуту манифестацију зато не могу ни прихватити. То је усмено изнето на 15. седници Опшштинског већа а потом се нашло и у Закључку са истог Већа. Треба рећи да Веће није прихватило Одлуку о допуни Управног одбора јер она подразумева одобравање нових средстава Библиотеци а са тим се већници,такође, нису сложили. Уосталом, истим ребалансом којим су новац за Мајске дане узели, могли су и да дају за друге потребе на основу захтева Управног одбора.

Преостала средства Библиотеке су распоређена према годишњим програмским потребама и нису могла бити коришћена за Мајске дане. Осим тога, време, термини и простор у коме се манифестација изводи, општина је већ попунила својим програмом за Дан општине и било би сасвим неумесно да се програми подударају .

Свакако треба истаћи да је на истој седници Већа као на седници СО Ариље одржаној 27.03.2017.године усвојен Извештај о раду Народне библиотеке Ариље, што свакако говори да установа нормално функционише.

Треба истаћи да није било ’’више позива’’ од стране општинског руководства за доставу Плана и програма Народне библиотеке: било је једно писмено обавештење у децембру (13.12. 2016.) за седницу Општинског већа која је била планирана за 24.12.2016. а у току одсуства директорке због боловања и тад је УО послао допис са молбом за одлагање. По повратку са боловања,директорка је припремила План рада за 2017. и Извештај о раду за 2016. годину, редовно се информишући у општини кад ће бити седнице Већа и Скупштине да би благовремено доставила материјал на разматрање што је и учинила. Напомињемо да је директорка осуствовала са посла због боловања од 05.12.2016.до 23.01.2017.године.

Пре тога, у усменим разговорима са општински руководством, средином фебруара, директорки је наговештено да ништа не планира за Мајске дане културе 2017.јер они имају друге планове. Нико није помињао забринутост за организовање манифестације и да ли ће је бити! За тим није ни било потребе, јер је Библиотека увек одговорно и на време припремала и изводила читаву манифестацију. Чак и прошле године, иако се наш План и програм разматрао на Скупштини тек крајем августа!

Како год да је утрошен, новац за реализацију манифестације је одузет Библиотеци која је испред општине, основана управо зато да би се бавила организацијом културних програма, зато постоји. На овај начин нам се мало по мало оспорава знање, способност, труд и жеља да очувамо установу и манифестацију две деценије стару. Није лако створити и однеговати манифестацију по којој је град препознатљив, на томе су радиле генерације руководилаца и запослених у Библиотеци… а једним непромишљеним потезом се све сруши! Нико нема корист од тога: ни публика, ни запослени у Библиотеци, а ни општина као оснивач. Сви заједно треба да допринесемо ширењу и очувању културе у нашем граду, његовој препознарљивости на културној мапи Србије, јер је то у интересу наше локалне заједнице. Бојимо се да ускраћивањем средстава јединој установи културе у граду, општинска власт не доприноси побољшању културне свести у локалној заједници, већ напротив, руши свој углед.

3. У вези са оним што је изавало «највећу забринутост општине», а то је жалба радника Библиотеке на наводно тешку, готово неизводљиву сарадњу са директором Библиотеке и «самовољно, без разговора са запосленима» доношење одлуке о сменском раду: По Закону и Статуту Библиотеке, директор је, између осталог, овлашћен да организује процес рада и руководи њиме, што не подразумева разговор и договор са запосленима. И поред тога, увек се излазило у сусрет запосленима. За све њихове потребе, проблеме и слабости је увек било и разумевања и толерантног поступања, можда чак и у мери која није била потребна.Зато су оптужбе о самовољи врло некоректне а и навод:’’Овако смо Бог и ја одлучили!’’ је нетачан.

Из свега овога закључујемо само једно:у одговору општине провејава дух који дисквалификује и унижава директора као руководиоца установе културе , професионалца и колеге.

Лепо је чути како општинско руководство ’’нема намеру да гуши културни идентитет, срозава друштвени живот својих грађана, већ има намеру да се континуиран и стаблан развој општине сачува.’’ Како се истиче, оптужили смо их за то. Нисмо никог оптуживали, али јесмо обавестили своју публику зашто немамо јубиларну манифестацију коју очекују да им приуштимо као што смо годинама радили.

Народна библиотека Ариље




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.373.420 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)