Златибор наредних дана центар пољопривреде Србије и региона: Почело 56. Саветовање агронома и пољопривредника Србије 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Златибор наредних дана центар пољопривреде Србије и региона: Почело 56. Саветовање агронома и пољопривредника Србије
Trenutno na sajtu: 435       |       Podeli:
31.01.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина - Златибор jе до 3. фебруара 2022. центар пољопривреде Србије и региона.

У том периоду ће се одржати 56. Саветовање агронома и пољопривредника Србије, 2. Саветовање агронома Србије и Републике Српске и 48. Симпозијум Пољопривредна техника.
Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, институт од националног значаја за Републику Србију, већ више од пола века организује Саветовање агронома и пољопривредника Србије.

Суштина широко препознатог скупа, који се ове године поново одржава на традиционалан начин, је у представљању најновијих научних достигнућа и трендова у пољопривредној производњи и науци. Иако је Ковид-19 снажно утицао на многе аспекте живота, пољопривреда и наука нису застали већ су очекивано напредовали. Након свечаног отварања, поздравне говоре одржали су проф. др Јегор Миладиновић, проф. др Драгана Латковић, проф. др Војислав Тркуља,као представници Министарстава из Републике Србије и Републике Српске.

Саветовање агронома и пољопривредника Србије због ситуације изазване пандемијом вируса корона није организовано на традиционалан начин уз велики број гостију и предавача. На саветовању је саопштено је да ће се у Институту за ратарство и повртарство у наредном периоду радити на стварању сорти и хибрида толерантних на климатске промене и тежити смањењу употребе пестицида у производњи.

В.Д. директора Института, проф. др Јегор Миладиновић рекао је да смо претходних месеци сви били сведоци промена у свим сегментима наших живота услед појаве вируса Цовид-19 и да овакве промене могу да имају драстичне ефекте на пољопривреду и производњу хране. Међутим, како је нагласио, пољопривреда и наука нису застали већ су наставили да напредују.
 
Председница УО Института Драгана Латковић наглашава важност све интензивније сарадње са колегама из Републике Српске.

"Научни радници Института за ратарство и повртарство заједно са колегама са Пољопривредног факултета из Бања Луке, Академије Пољопривреде Бања Луке и Пољопривредног института у Бања Луци представиће током ова три радна дана укупно 26 тема.

Одржаћемо и 3 округла стола односно панел дискусије који ће бити везани за поруке и поуке сушне године, за младе и пољопривреду и трансфер знања у пољопривреду" рекла је Латковић.

Уз Саветовање агронома на Златибору се одржава и 48. Симпозијум "Пољопривредна техника". Теме које ће бити обрађене на овом скупу су из области прецизне пољопривреде, семенарства, задругарства, водопривреде и шумарства.

Саветовање траје до 3. фебруара 2021. године.

У оквиру данашњег програма, планирано је и представљање спонзора 56. Саветовања агронома и пољопривредника Србије, Поштанске штедионице.

 

 

ГЗС / РТВ

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.872.572 посета
Тренутно на сајту: 436 посетилац(a)