у златиборском округу, на понос породице Вранешевић, оснивача најпознатије млекаре у том делу земље.
У млекари "Моравица" живе и раде у складу са идеалима, па није ни чудо што им је водећи слоган за млеко, јогурт, киселу и слатку павлаку, кисело млеко, сир и паприку у павлаци - "заштићено природом".
Наредних дана представићемо свих десет финалиста "Блиц предузетник 2017", међу којима је и "Моравица". Идемо логиком географског подручја на коме егзистирамо. Имамо другачију идеологију од осталих. Поштујемо правило да човек, ако хоће здраво да живи, треба да се храни у региону 150 километара од места где је настањен. У нашим производима заступљени су сви елементи природе златиборског округа - истиче Ненад Вранешевић, директор млекаре. Најчистије млеко има и најприродније тржиште.
- Код нас није на првом месту квантитет него квалитет. Хоћемо да се базирамо ту где постојимо, а то је западна Србија. Да се ту одржимо. Немамо тенденцију да извозимо. Желимо да понудимо здраву, што природнију храну са што мање уплива човека. Да ли ће то човек умети да схвати? Надамо се да ће знати то да цени и вреднује - објашњава Вранешевић.Здрав и поштен однос према животној околини и послу препознало је 40 радника ове млекаре која дневно прерађује око 15 тона млека из златиборског округа.
- Трудимо се да будемо коректни и према држави и према добављачима и радницима, иако је то данас веома тешко. Поготово што је однос ариљске општине према нама катастрофалан, практично немамо никакву комуникацију, а на време плаћамо све дажбине и дозволе и пропагирамо место - наглашава Вранешевић.
Већ 26 година млекара се развија, а доказ квалитета је и чињеница да су корисници њених услуга и здравствене, предшколске установе, основне и средње школе са домовима ученика, војска, студентски домови и центри за социјални рад.- Почели смо као занатска радња са свега једним војничким казаном да би млекара саму себе развијала. У почетку се прерађивало свега 200 литара млека дневно, са производњом смештеном у породичној кући у Ступчевићима. Изградња новог пословног и производног простора у Ариљу завршена је 2002, где се млекара и данас налази. Увођењем савремених технологија и константним улагањем у производњу, пажљиво ослушкујући жеље купаца, данас смо достигли прераду од око 15 тона млека дневно - подвлачи Вранешевић.
ГЗС/ Блиц, Марко Ташковић