Више од 1.000 српских сеоских домаћинстава се бави туризмом 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Више од 1.000 српских сеоских домаћинстава се бави туризмом
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
16.08.2017 | 0 коментар(а)



У Србији се нешто више од хиљаду сеоских домаћинстава бави туризмом, каже државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић и додаје

да тај вид туризма чини мање од 10 одсто укупног туристичког промета у нашој земљи.

Према његовим речима интересовање за боравак у сеоским домаћинствима повећава из године у годину, па се тако ове године чак удвостручио број странаца у односу на 2016, осим гостију из окружења, углавном долазе туристи из Израела, Турске, а у последње време долази и велики број кинеских туриста.

Он наводи да интересовање за сеоски туризам расте у свету последњих двадесет година , па и да Србија прати те трендове.

"Слична ситуација је и код нас, с тим што је у последњих неколико година туристичка понуда, када је реч о сеоским домаћинствима, знатно побољшана", рекао је Кнежевић Танјугу.

На питање да ли је хиљаду регистрованих домаћинстава довољно, каже да је у овом тренутку то реално и у складу са тржишним тенденцијама.

Оцењује да је добро што се интересовање гостију за боравак у тим домаћинствима повећава из године у годину.

"Управо ти гости и то што су задовољни пруженим услугама можда и јесу најбоља промоција сеоског туризма у Србији", рекао је Кнежевић.

Он скреће пажњу на то да одмор на селу и даље бира више додајући, него страних туриста, али и да се и то полако мења.

То је, каже, и показатељ који јасно усмерава и говори како треба покушати на међународном тржишту.

„Наравно, није лако, конкуренција је велика, пре свега у земљама у окружењу - Словенији, Мађарској, Румунији...", додаје је Кнежевић, али како каже, нада да ће наша сеоска домаћинства квалитетом услуге успети да им се приближе и да привуку стране туристе и прилагоде своју понуду њима.

Кроз кредите које министарство одобрава за побољшање квалитета саме туристичке понуде у 2016. години је додељено 30 милиона динара за сеоска домаћинства, што су значајна средства",каже он.

Наводећи да недостаје инфраструктура и приступ сеоским домаћинствима, он очекује да ће се и то у блиској будућности променити.

На питање шта је потребно да би се то променило и колика су улагања потребна, Кнежевић истиче да је то тешко проценити у овом тренутку.

"То је ствар која се мора спустити са државног на локални ниво - да локалне самоуправе процене колико су им које дестинације важне када је реч о сеоском туризму, па да се онда заједничким снагама уради неки план и да се види које су мере неопходне када је реч о инфраструкури. Мислим да се свест променила и да су људи који живе на селима схватили да осим пољопривреде или сточарства, туризам може да буде додатни извор прихода, те су негде посветили своју пажњу томе", рекао је Кнежевић.

Оно што је важно и на чему ће се радити у будућности, најављује он, је едукација јер гости не одлазе на села само да би тамо боравили.

„Имамо две групе гостију, класичне туристе и туристе који желе активан одмор-реакреацију, шетњу, упознавање бројих природних, културних, историјских добара који се налазе у непосредној околини", рекао је Кнежевић, уз образложење да све то заједно треба представљати као један туристички прозивод.

"На тај начин, сигуран сам, да ће се повећати и број и наравно да ће се променити структура гостију", рекао је Кнежевић додајући да процедура за регистровање домаћинства није компликована.

Према његовим речима, све је у великој мери упрошћено тако да они који желе да се активно укључе могу да контактирају локалне туристичке организације или самоуправе и добију све информације.

Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.466.058 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)