МИРОВНИ ПЛАН ЗА ВОЋАРЕ И ПЧЕЛАРЕ 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
МИРОВНИ ПЛАН ЗА ВОЋАРЕ И ПЧЕЛАРЕ
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
25.04.2013 | 0 коментар(а)



Професор др Светомир Стаменковић саветује воћаре у Србији да своје засаде, бар у време цветања, прскају ноћу како би поштедели пчеле. Један од водећих српских стручњака за заштиту биља доказао је, на сопственом имању, да је могуће спровести такав мировни план између воћара и пчелара.

Он има 6,5 хектара воћњака у Бањици на подвису Јелице, а свих 50 кошница са пчелињим друштвима држи на само десет метара од куће, усред засада крушака и шљива које редовно прска и сада у време цвета, али само средствима нешкодљивим по пчеле.

- Прскање обављам у вечерњим сатима или током ноћи, јер је доказано да то има вешеструку предност. Пчеле су у то доба у кошницама, дакле заштићене од тровања, док је искоришћеност препарата неупоредиво већа него дању – каже др Стаменковић за „Политику”.

Он наводи да су по дану, при температури од 22 до 30 степени, веома изражени губици у заштитним препаратима, јер на путу од излазне дизне на прскалици до цвета или листа воћке испари од 20 до 40 процената. Такође, по дану 5 до 10 одсто количине препарата оде низ ветар, који заноси честице ако дува брже од метар и по у секунди.

- Ни једно ни друго ноћу се не догађа. Поред тога, капи перпарата ноћу остају на затвореним цветовима маслачка рецимо, и кад их биљка ујутро отвори оне се задржавају на полеђини, па пчеле безбедно слећу на цветове и узимају нектар и поленов прах.

Крушке и шљиве управо су сада у пуном цвету, за неколико дана очекује се цветање јабука, затим су на реду дуње и остале воћне врсте. Мислећи на своје воћке, власници плантажа морају имати на уму и становнике кошница и правило да, у време цветања, за прскање никако не користе препарате који су отровни по пчеле, односно инсектициде.

Стаменковић подсећа да су пчеле најкориснија бића на свету и у опрашивању воћака обаве 80 одсто посла. Без опрашивања пчелама принос јабука пада 30, јагода 35, вишања 40, шљива 42, малина 45 одсто.

- Многи научници високог ранга тврде да би, без пчела, човечанство за следећих десет или двадесет година остало без хране и једноставно ишчезло. Тамо где нема пчела нема високих приноса, обојених плодова јабуке и правилних плодова малине. У скоро свим западним земљама пчелари изнајмљују своја друштва воћарима ради подизања приноса и за то добијају накнаду, а никоме не пада на памет да потрује пчеле. У САД, рецимо, воћари пчеларима за опрашивање плаћају од 5 – 12 долара по кошници довезеној међу јагоде вишње и јабуке, а чак 250 долара за бадеме. На Новом Зеланду опрашивање воћа плаћа се 150 долара по кошници, у Јапану 90 долара, у Холандији 50 гулдена...

Међу професоровим кошницама затекли смо Драгана Ћендића из суседног Рајца. Дошао је као испомоћ у пчелињаку јер свој више нема, пошто је прошле године, због земљака који су воће у цвету прскали инсектицидима, изгубио свих 25 друштава.

- Потрован ми је цео пчелињак и сада упозоравам воћаре да је прскање инсектицидима у време цвета строго забрањено. Овог пролећа имам само три друштва, два добијена од професора Стаменковића и једно од Бранка Максимовића из Рајца – каже нам Драган Ћендић.

Иначе, по Закону о средствима за заштиту биља казна за третирање инсектицидима у цветању, за физичко лице, износи од 35.000 до 50.000 динара, за предузетнике од 300.000 до 500.000, а за правна лица од 500.000 до 1.000.000 динара. Пољопривредник је сада апсолутно одговоран ако отрује пчеле прскањем отровним средствима у цветању, па за то плаћа велику накнаду тоталне штете пчелару, и до 30.000 динара по кошници.

Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.142.570 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)