Трубачи за два месеца имали три пута више тезги него за целу прошлу годину 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Трубачи за два месеца имали три пута више тезги него за целу прошлу годину
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
26.07.2021 | 0 коментар(а)



Лучани – Ретко које весеље у Србији се може замислити без трубача. Сада када се прославе опет масовно организују,
Трубачи овог лета након дуге паузе напунили срце, али и џепове, фото: РИНА

свирачи су коначно са труба одували прашини и проламају се звуци лимених иснтрумената. Док током прошле године нису укупно имали око десетак прослава и концерата, сада је тај број за само два месеца неколико пута већи. Напунили су срце, али и џепове.

„Јако тежак период је иза нас, било је немогуће зарадити новац, морали смо да тражимо друге послове како би своју породицу прехранили. Нисмо свирали дуже од годину и то нас је мучило дуго. Сада се коначно појавило светло на крају тунела, да узмемо трубе на које је пала прашина и почнемо са вежбањем. Није лако вратити се у стару форму и бити на висини задатка", казао је за РИНУ, Бојан Ристић из Владичиног Хана.

Трубачи који живе од овог инструмента почели су увежбавање за такмичење које им враћа веру у боље сутра, да се громогласним тоновима чује кроз варошицу у којој најбоље и најлепше звучи, у Гучи. Радо Србин иде у волнике, па тако и трубачи у Гучу. Правила кажу да ко три пута победи на највећиј трубачкој смотри тај је мајстор.

„Гуча је наша друга кућа, и слава свих трубача. Недостаје нам све што она пружа, зато и долазимо сваке године, нису битни пређени километри већ само да се појавимо и дамо све од себе. Тринаеста година заредом како се такмичим и један сам од најстаријих бендова који дуго чека тај дан када ће постати мајстор трубе, јер код нас важи правило ако се ниси појавио у Гучи, ниси ни трубач", додао је Ристић.

Од ове године јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи биће другачији у односу на претнодне године, поручују организатори. Варошицом се неће чути разна музика веч исклучиво труба.

„Од ове године практично измењен је цео концепт досадашњег сабора, тачније сама манифестација се враћа коренима и ономе што је некада изгледала са богатим културно уметничком програмом и пре свега искључиво са трубачком музиком. Изменили смо програмски савет, сада се у њему налазе еминентне личности као што су Жика Ајдачић председник Културно-просветне заједнице Србије, господин Драган Станић председник Матице Српске и Матија Бећковић чувени српски академик. Такође, новина је што смо донели одлуку да ће музички уредник бити једно велико трубачко име Дејан Петровић који је управо у Гучи постао мајстор трубе, и наша жеља је да управо са оваквим програмским саветом Сабор у Гучи крене узлазном путањом", закључио је Милош Јовичић, заменик председника општине.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.857 посета
Тренутно на сајту: 362 посетилац(a)