Будућност књиге је стожер сопствене бити 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Будућност књиге је стожер сопствене бити
Trenutno na sajtu: 304       |       Podeli:
10.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Манифестација „Штампана реч” и истоимена изложба на којој је представљена издавачка продукција чачанског краја из 2019. године

године отворена је у Галерији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”.

Већ 21. пут Завичајно одељење у сарадњи са локалним ствараоцима, издавачима, штампарима, дизајнерима и свима који учествују у настајању публикације, пружа прилику публици да донесе свој суд о издавачкој продукцији чачанског краја из протекле године.

На овогодишњој изложби, чији аутор је библиотекар Тијана Бежанић, заступљено је 49 издавача који су објавили 274 монографске и 31 серијску публикацију. Осим књига и часописа, на 30 плаката представљени су и неки од догађаја из 2019. године који су чинили богату културну понуду Града Чачка

Аутор изложбе, библиотекар Завичајног одељења, Тијана Бежанић је поздравила присутне и захвалила издавачима, ауторима и свим другим појединцима који су се одазвали позиву и доставили своја издања, чиме су испунили законску обавезу о достављању локалног обавезног примерка. „Након прегледања прошлогодишње издавачке продукције, уочићете да је она у бројном смислу сиромашнија, али охрабрује чињеница да књиге и периодика по квалитету садржаја, темама, оригиналности и графичкој опремљености надилазе локалне оквире и могу наћи читалачку публику било где у Србији или иностранству”, истакла је она.

Током  програма додељена су и два важна признања. Награду „Исаило А. Петровић”, за најбоље ликовно-графички опремљену публикацију у Чачку у 2019. години, жири је доделио дизајнеру Милошу Вуку Алексићу и илустратору Кости Миловановићу за роман „Птица на ветар” ауторке Весне Алексић који је објавила ИК „Пчелица издаваштво”.

Овогодишњи жири чинили су Милош Стојић, Ивана Кнежевић и Снежана Савић, председник, која је прочитала одлуку и образложење. „Књижевно дело Весне Алексић испунило је све критеријуме једног савременог дела, прошараних серијом феноменалних илустрација Косте Миловановића, који је, кроз јединствен стил илустровања, успео да оствари везу са конкретном мишљу и сензибилитетом наратора. Све то је дизајнерски заокружено захваљујући Милошу Вуку Алексићу који је уклапањем боја, знакова, текстова и илустрација успео да на најбољи могући начин пренесе поруку крајњем кориснику.” Жири је похвалио и Данијелу Чеперковић и ученике одељења IV/5 ОШ „Вук Караџић” за графичко обликовање и илустрације књиге „Поскакујући у свом стилу” у самосталном издању Марине Спасојевић из Чачка.

Награда „Даница Марковић” за издавачки подухват 2019. године додељена је издавачима Институту за књижевност и уметност из Београда и Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” из Чачка за публикацију „Прилози за поетику Бранислава Петровића”. У образложењу жирија који су чинили Милица Баковић, Гордана Домановић и Дејан Ацовић (председник) између осталог се каже: „Унутар академски сведених корица ове публикације, која као да је објављена у Лајдену или Кембриџу, налази се читав венац доживљаја и корисних упута, сигнала на путу друговања – које није краткотрајно нити ad hoc временски одређено – са делом Бране Петровића”. Жири је посебно похвалио монографије: „Драган Ћирковић : 1909 – 1976”, у издању Завичајног друштва „Чачани” и Легата „Драган Ћирковић”, те „Манастир Свето Вазнесење” у издању манастира Вазнесење коју је приредила Јелена Кужетић.

Изложбу „Штампана реч 2019” отворио је књижевник, новинар и публициста Миладин Вукосављевић. Он је у надахнутој беседи између осталог рекао: „Књига нам је и претходница при опирању јаловом наплаву: она нам је и ослонац, и свежина – прадревна чистота овоземаљска, прочишћење и просветљење! Управља нас и подучава мудрости, али и мири са сопственом суштином!”

У музичком делу програма наступио је Дејан Крсмановић Трио.

 

ГЗС

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


biblioteka buducnost knjige stampana rec

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.657.640 посета
Тренутно на сајту: 305 посетилац(a)