Хит слика са Јелове Горе: Дејан Петровић је мајстор трубе, али је и мајстор за домаћу питу гужвару 



 
Хит слика са Јелове Горе: Дејан Петровић је мајстор трубе, али је и мајстор за домаћу питу гужвару
23.09.2021 18:45 | 0 коментар(а)



Ужице - Епидемија корона вируса привукла је све више посетилаца у рурална српска
Дејан Петровић, мајстор трубе , али и мајстор за домаћу питу гужвару, Фото:РИНА

подручја и у домаћинства која се баве сеоским туризмом. Током протеклих годину дана он цвета и на Јеловој Гори, планини која се налази на само 17 километара од центра Ужица а која је јединствена по својим паданима препуним дивљих боровница и густом шумом, која је прави извор кисеоника и здравља, преноси агенција РИНА.

Оно што је заједничко свим етно-домаћинствима јесте традиција која се љубоморно чува и кад је у питању грађење објеката, њихов ентеријер, али и гастрономска понуда. У циљу додатног промовисања руралног туризма, Туристичка организација Ужица је у сарадњи са сеоским туристичким домаћинством на Јеловој Гори, приредила промоцију школе традиционалне гастрономије нашег краја под називом “Кухиња моје маме”. Осим домаћина, рукаве је засукао и кецељу опасао чувени трубач Дејан Петровић који је потпуно искусно направио питу са сиром и то од домаћих кора.


"Морам признати да кући правим са оним куповним корама и у томе сам мајстор, али данас сам покушао и да направим ове домаће и морам признати да је веома захтевно и права уметност. Мој став је добро познат и увек истичем да нема јаке Србије без јаког села. Зато сам данас и одлучио да подржим ове људе који се успешно баве сеоским туризмом овде на Јеловој Гори. Ово је права природна оаза, још увек недовољно откривена и у томе је њена чар", рекао је Дејан Петровић за РИНУ.


Програм “Кухиња моје маме” ће се одржавати четири пута током године у три дана и промовисаће се национална гастрономија и стари рецепти наших бака и органска храна. Првом од најављена четири курса присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Она се показала у прављењу ванилица, а они који су их касније пробали кажу и "да дишу и миришу".


"Препозанли смо младе, квалитетне људе, који се на прави начин баве својим послом и желимо да у наредном периоду како њима тако и свима осталима који се баве сеоским туризмом помогнемо. На нама је да подржимо наша села, гледаћемо да у наредном периоду специфичности и потенцијале свих наших села негујемо и унапређујемо. На нама је да радимо на томе, да побољшамо путну и комуналну инфраструктуру, а на њима је да своје идеје спроведу у дело", рекла је градончаленица Ужица.


Породица Старчевић је од ливаде на Јеловој Гори направила прави рај. Ради се о младим образованим људима који су изабрали село као место за развој свог посла и никад се нису покајали, јер у томе виде будућност.


"Идеја је настале пре 14 година, формирањем ових камених објеката као туристичих. Моји родитељи су се вратили на село а и ја сам се вратио на мало другачији начин. Радим у Ужицу, али радим и овде , и где проводим и своје слободно време. Програм “Кухиња моје маме” ће се одржавати четири пута током године у три дана и промовисаће се национална гастрономија и стари рецепти наших бака и органска храна,” рекао је Гвозден Старчевић, власник сеоског туристичког домаћинства.


РИНА/ГЗС

 









Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dejan petrovic majstor trube pite kuhinja moje mame uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 









 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 108.355.394 посета
Тренутно на сајту: 129 посетилац(a)