Поп из Јоханесбурга добио одштету у Чачку 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Поп из Јоханесбурга добио одштету у Чачку
Trenutno na sajtu: 1353       |       Podeli:
20.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Основни суд у Чачку првостепеном пресудом обавезао је Дарка Јовановића из овог града да тужиоцима,

Исаилу Марковићу и његовој супрузи Наташи, обоје из Београда, исплати на име нематеријалне штете по 100.000 динара за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа, кроз текст објављен на интернету, и још 113.600 динара за трошкове парничног поступка.

Супружници су, иначе, тражили одштету од укупно милион динара али им је досуђена пет пута мања, а пресуду је изрекла судија Марица Гавриловић.

У образложењу судске одлуке у име народа наводи се, цитирањем тужбе, да је тужилац (Марковић) свештеник и намесник Храма Светог Томе Српске православне цркве у Јоханесбургу у Јужноафричкој Републици, а тужени Јовановић свештеник Епархије рашко – призренске у егзилу и „представља се под духовним именом архимандрит Пантелејмон, иако је од стране Српске православне цркве лишен свештеничког чина, монаштва и монашког имена”.

У образложењу даље стоје други наводи из тужбе Марковића:

„Дана 8.7. 2016 тужени је на порталу анти – цензура.цом, портал прећутаних вести, објавио текст `Скривена љубавна афера и тајна насилне смрти на црквеном имању СПЦ у Јуханесбургу` који је написао и потписао тужени”.

На имању у Јоханесбургу, једине Српске православне цркве у Африци, недалеко од храма живео је Ненад Цвејић, а свештеник Марковић изјавио је на суду у Чачку да је „8. јануара 2016, тај Србин извршио самоубиство, што је полиција на лицу места констатовала.”

Архимандрит Јовановић је у одговору на тужбу истакао да су интернет портали доступни сваком, објављени текст на порталу има потпис Српске дијаспоре ЈАР и не садржи потпис туженог и да он није аутор текста.

Пантелејмон је, додаје се у образложењу, по благослову патријарха Павла и владике Артемија 11 година био старешина храма у Јуоханесбургу, али је почетком фебруара 2014. по благослову патријарха Иринеја морао да преда дужност новопостављеном старешини, свештенику Исаилу Марковићу. Ту је другог дана Божића 2016. преминуо парохијан Ненад Цвејић.

Пред судом у Чачку у овом предмету одржано је шест рочишта, на последњем су се сучелили Марковић и Јовановић. Први се вратио у Јоханесбург и води нашу црквену заједницу на југу Африке, други се моли и служи у Србији, са калуђерима и монахињама Епархије рашко - призренске у егзилу на чијем је челу владика Артемије Радосављевић – доноси данашња „Политика” у штампаном издању.

Г. Оташевић 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POP JOHANEZBURG ODSTETA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.980.909 посета
Тренутно на сајту: 1353 посетилац(a)