"Српска привреда ће добити најбоље е-сервисе" 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
"Српска привреда ће добити најбоље е-сервисе"
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
29.12.2017 | 0 коментар(а)



Српска привреда добиће најбоље дигиталне сервисе, обећале су две институције.

Председник ПКС Марко Чадеж и в.д. директора Канцеларије за информативне технологије и електронску управу владе Михаило Јовановић, потписали су данас уговор о сарадњи две институције и поручили да ће српској привреди омогућити најбоље дигиталне сервисе.

Чадеж је, након потписивања уговора у Канцеларији, рекао Тањугу да ће у јануару ПКС основати зависно предузеће које ће се бавити само дигиталном трансформацијом српске привреде.

"Скупштина ПКС је донела одлуку у децембру и у јануару ће бити регистровано предузеће одмах после празника и биће у потпуном власништву ПКС".

Како је рекао, дигитализација наше привреде биће један од највећих изазова у наредним деценијама. Указао је да се пословни процеси одвијају данас великом брзином и да се не може предвидети ни шта ће бити за две године, а камоли за 10 година.

"То је оно што је основни задатк ПКС и цела скупштина пкс сложили се да је потребно направити једно зависно предузеће које ће се бавити само дигиталном трансформацијом српске привреде, како стратегијама тако и конкретним сервисима, посебно посвећеним малим и средњим предузећима", навео је Чадеж.

Истиче да је Канцеларија стратешки партнер ПКС у том подухвату и да ће сва решења владе ка привреди радити заједно.

"Сваки сервис ћемо радити заједно и све оно што привреда мора да даје држави, то желимо да иде кроз дигиталне сервисе како би штедели што више времена, већ доста је урађено и на нама је да крајем јануара понудимо посебне наменске дигиталне сервисе за мала и средња предузећа, како да побољшају свој посао, сазнају први шта се дешава на тржишту, како се одвијају процеси, шта су новине...", рекао је Чадеж.

Јовановић је рекао Тањугу да је дигитализација један од приоритета Владе Србије и да дигитализације прожима све сфере нашег живота, од пољопривреде, здравства, јавне управе... , али и привреде и пословања великих компанија.

Према његовим речима, Канцеларија је окренута развоју информационих система који омогућавају електронску управу између државних органа и пружае услуге грађанима, а ПКС то треба да пренесе на привреду.

"Сјајан је пројекат, који је покренула ПКС, помоћ у дигиталној трансформацији и онима који желе да се трансформишу".

Истиче да су Канцеларија и ПКС природни партнери који ће све капацитете ставити једни другима на располагање.

"Да би ми били бољи у пружању услуга према држави и корисницима, али и да би они били бољи у пружању услуга према привреди", додао је Јовановић.

Споразумом о сарадњи ПКС и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу предвиђене су заједничке активности на унапређење примене информационих технологија и модернизације пословања, подршку привреди у том правцу, едукацију, размену знања, искустава, информација, предлагање нових мера за подстицање развоја индустрија које иновативно користе нове технологије.

Сарадња подразумева и заједничко аплицирање за реализацију пројеката из области дигитализације, развој стратешких партнерстава у области дигитализације, коришћење националног Портала отворених података, информационо-комуникационе мреже републичких органа, као и капацитета државног Дата центра.

 

Сајт Б92.нет




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.230.168 посета
Тренутно на сајту: 492 посетилац(a)