Млада девојка из Пожеге изгубила је брата у удесу, а онда се одлучила на несвакидашњи корак 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Млада девојка из Пожеге изгубила је брата у удесу, а онда се одлучила на несвакидашњи корак
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
15.04.2018 | 0 коментар(а)



Пожега - Када адреналин и алкохол наведу човека да пијан седне за волан и непромишљено пође танком линијом која дели живот и смрт.

Када себе и друге вечно отера с овог света, а ожалошћене, опет вечно, осуди на демоне с којима треба живети.

Ово су теме документарца „Последња трка“, који је снимила група младих Пожежана. Радња филма је измишљена, али подстакнута истинитим догађајем, нажалост, трагичним.

У пожешком селу Лорет 4. марта 2016. догодила се тешка саобраћајна несрећа. Тројица пријатеља аутомобилом су ударила у бандеру, један од њих, Данијел Тулимировић (17), погинуо је. Узрок несреће било је пијанство и неприлагођена брзина.Од 15 глумаца у „Последњој трци“ нико није имао додирних тачака са тајнама седме уметности. Ипак, двоје од њих је пред камеру стало са неким другим, потреснијим искуством, са личним траумама с којим их је заувек суочила несрећа којом је филм инспирисан. Марко Станић (20) је био Данијелов сапутник у аутомобилу смрти, а Анђела Шуловић (19), по чијој идеји је и документарац снимљен, сестра је погинулог младића.

- Фокус филма је на неодговорном понашању за воланом и небризи о последицама, али он завирује и у неке друге сфере којима се баве млади - наркотици, лоше друштво, криминал - прича Анђела Шуловић, матуранткиња Техничке школе из Пожеге.Четрдесетоминутни документарац почиње фотографијама покојног младића и снимцима места на коме је страдао. Завршава се погибијом главне јунакиње, која скаче са једне зграде у тренутку док се два возила сударају.

- Нина, коју ја играм, тешко прихвата живот без брата Данијела, толико да јој живот без њега нема смисла и решава да изврши самоубиство. Она је, заправо, приказ моје животне борбе, онога што носим у души задње две године. Разлика између нас две, заправо мене у стварности и мене филму, јесте у томе што сам ја, Анђела, успела да се изборим са црним мислима које су ме прогањале и које су ме наводиле на оно што је Нина учинила - прича Анђела Штуловић.

Филм је посвета њеном брату и свим младима који су страдали у удесима. Са траумом оригиналног сценарија несреће из Лорета живи Марко Станић, који у филму игра Данијеловог друга, а у збиљи је то заиста и био.- Кобног дана су Данијел и још један друг дошли по мене аутомобилом. Кренули смо да се провозамо по Пожеги да бисмо наједном променили план и отишли ка Лорету. Окренули смо се на једној кривини и пошли назад ка Пожеги. Изгубили смо контролу над аутомобилом, окренули се и ударили у бандеру - памти Марко.

У удесу у ком је Данијел погинуо Станић је задобио фрактуру лобање. Друг који је возио доживео је потрес мозга и прелом кључне кости.

- Током снимања филма стално су ми кроз главу пролазиле сцене из Лорета. Кад видим младог возача да се залеће, приђем и кажем „стани, полако, не дивљај“. Говорим оно што нисам рекао 4. марта претпрошле године. Да јесам, можда би другачије било - каже Станић.

Идеја и за наставак

„Последња трка“ приказана је недавно у препуној сали СКЦ „Пожега“, а због великог интересовања реприза је заказана за 18. април.

Крај филма: Нина лежи на плочнику... Два обесна младића један на другог се залећу аутомобилима... Удес... Један од њих, обливен крвљу, отвара очи.

- То би могло да буде подлога за неки други филм, заправо наставак овог. Имам смишљен сценарио - појашњава Анђела.

Извор: Блиц, Владимир Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.118.594 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)