Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Срби без шљивовице не могу
Trenutno na sajtu: 561 |
Podeli:
15.09.2016 | 0 коментар(а)
Чачак - Французи имају коњак, Шкоти виски, Мексиканци текилу, а ми - шљивовицу. Многи узимају једну чашицу ујутру као лек за "спаљивање бактерија",
а користи се и за извлачење температуре, припремање облога, масаже и припремање народних лекова са лековитим биљем.
Купљење шљива је пре око месец дана завршено, а пошто су превреле у каци, време је да се испече ракија.
Добра ракија мора да има мирис, арому и да буде питка. Треба да склизне низ грло, а не да запара, греје у стомаку, а у устима остави укус воћа. Али, да би смо дошли до дегустације, потребно је много тога урадити.
"Имамо 65 стабала шљиве, то смо покупили пре око 20 дана, колико је потребан процес превирања, а потом приступамо печењу. Од тих 65 стабала имаће 15 казана, род је био добар, шљиве су имале довољно шећера", каже Ранко Мирковић из Коштунића.
Печење ракије у Коштунићима, фото: Глас западне Србије
Ипак, припрема квалитетне ракије је уметност, али и наука.
"У овај казан стаје 120 литара комине, а изађе 30 литара меке ракије од 30 степени. Тај процес, односно печење једног казана траје од два до два и по сата. Радим потом препрек, ту буде мало јача, па је разблажимо са нејонизованом водом", објашњава Мирковић.
Они старији кажу да када се ракија пекла пре 40-50 година, то је био велики догађај. Дешавало се да она не стигне ни до буради, јер се попије за тили час.
"Раније, када се пекла ракије било колико хоће људи, весеље, песма и ука кад потекне први, а камоли кад истекне задњи. Кад истекне задњи овде седе по шаши, којечему, пијани људи", испричао је Драгољуб Мирковић.
Печење ракије у Коштунићима, фото: Глас западне Србије
А ко више пије ракију - мушкарци или жене?
"Свеједно, пиле жене и онда пиле, пију и сад. Сад пију људи, пили и онда, тако ти је то, иде с колена на колено. Неко пије више, неко мање, како ко може", каже Драгољуб.
Ракија може да буде различитих боја. Ако се држи у бурету или бачви добиће златно жуту боју, а стручњаци кажу да је најбоље оно које је направљено од храста од кога течност постане маслинастозелена.
А Предраг Продановић из Придворице код Чачка производи годишње 15.000 литара ракије шљивовице, извози на европско тржиште, а производња овог напитка је постала његов посао.
Произвођач ракије Предраг Продановић, фото: Глас западне Србије
Он је један од првих произвођача овог алкохолног пића који је брендирао своју ракију и данас је један од најпознатијих. Продановић тврди да је квалитет воћа основни услов да ракија буде добра.
Глас западне Србије
ОПШИРНИЈЕ У ЕМИСИЈИ "ДОБАР ДАН" ТВ ПИНК
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika
Оставите коментар
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!